Hlavní obsah

Nová alba v prvních týdnech letošního roku: Jethro Tull, Eddie Vedder i Scorpions

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba covidová dává hudebníkům čas na to, aby tvořili nové písně a vydávali je jednotlivě či rovnou na albech. Potvrdila to žeň desek v loňském roce a potvrdit by to měly i novinky počátku roku letošního. V jeho probíhající zimní a následující jarní části pošlou do světa aktuální písně mimo jiné Jethro Tull, Eddie Vedder, Avril Lavigne, Scorpions nebo Placebo. U některých na to jejich příznivci čekali řadu let.

Foto: Petr Horník

Skupina Jethro Tull při svém loňském vystoupení v Praze.

Článek

Britští Jethro Tull zahráli ukázku ze svého nového alba The Zealot Gene loni na podzim při svých vystoupeních v České republice. Kolekce s novými písněmi bude jejich první po více než osmnácti letech. Vyjít měla loni v březnu, ale nakonec se tak stane 28. ledna.

Vznikat začala už v roce 2016 a zpěvák a flétnista Ian Anderson k ní řekl: „Ačkoli mám zálibu v pompéznosti i pohádkovém vyprávění ze svaté knihy, stále cítím potřebu zpochybňovat ji a vyvozovat z jejího textu někdy nesvaté paralely. Písně jsou nicméně plné lásky, respektu a něhy.“

Eddie Vedder je zpěvák americké kapely Pearl Jam. Po jedenácti letech se nicméně rozhodl vydat nové sólové album, přičemž to předcházející se jmenuje Ukulele Songs a nahrál je právě s pomocí nástroje ukulele. Novinka ponese název Earthling.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eddie Vedder vydá sólovku po jedenácti letech.

Hosty na ní budou Stevie Wonder, Elton John, Ringo Starr, Chad Smith z Red Hot Chili Peppers, Glen Hansard a také zpěvákův otec Edward Louis Severson. Ten jeho matku opustil, když byl Vedderovi rok. Začala žít s jiným mužem a budoucí rocková hvězda do svých šestnácti let věřila, že je to otec biologický. Když se Vedder dozvěděl pravdu, odstěhoval se z domu.

„Ve skutečnosti jsem svého pravého otce neznal. Potkal jsem ho možná třikrát nebo čtyřikrát, když jsem byl dítě, ale bylo mi řečeno, že je to rodinný přítel. Později jsem se dostal k albu s pěti písněmi, ve kterých zpíval. Měl jsem ho více než dva roky v kufru, protože jsem nebyl připravený je poslouchat. Pustil jsem si ho až jednou v Argentině po pár lahvích vína. Táta byl dobrý. Je úžasné, jaký mi nechal vzkaz,“ řekl Vedder časopisu Mojo.

Z otcových písní vytvořil na svém novém albu malou hudební koláž, kterou umístil na konec desky. Ta vyjde 11. února.

O sedm dní později vydají své třinácté album Australané Midnight Oil. Vznikli v roce 1972 a úspěšně fungovali do rozchodu v roce 2002. Po krátkých připomínkách v letech 2005 a 2009 se v roce 2016 na scénu vrátili. Novinka Resist bude prý jejich poslední deskou. Po ní je v plánu i poslední turné. Muzikanti se pak rozejdou za svými dalšími hudebními projekty.

Víra v rock

Zpěvačka Avril Lavigne vydá nové album Love Sux 25. února. Vrátí se v písních tam, odkud vzešla. Podle ní byla celá deska inspirována tvorbou punkrockových kapel a vnímá ji jako „milostný dopis ženám“.

„Opravdu jsem se vrátila ke zvukům, kterými jsem byla ovlivněna na začátku kariéry,“ řekla Kanaďanka magazínu Entertainment Weekly. „Jsem dítě z malého města, které na střední škole poslouchalo kapely Blink-182, Green Day nebo NOFX. Nové písně jsou rychlé a zábavné. Je to prostě čistý rokenrol. V textech je spousta úvah o různých vztazích, kterými jsem prošla. Dělám si ale ze sebe legraci, když říkám, že jsem toho v lásce hodně prožila.

“Přestože v minulosti oznámila německá skupina Scorpions konec vydávání alb, 25. února představí zbrusu nové Rock Believer. Je to pocta rockové hudbě.

Foto: Petr Horník, Právo

Zpěvák Klaus Meine ze skupiny Scorpions.

„Během let jsme mnohokrát slyšeli lidi říkat, že rock je mrtvý. Stále však existují miliony jeho skalních příznivců na celém světě, kteří v něj věří a dokazují, že ta slova jsou mylná. Nový materiál nás vrátil ke kořenům. Jednoduše jsme chtěli znovu aktivovat původní DNA Scorpions, skvělé riffy, silné melodie. Snažili jsme se přenést živý pocit z koncertů do studia,“ vysvětlil zpěvák Klaus Meine.

„Všechno mi najednou připadalo jako v osmdesátých letech, kdy jsme přes den hráli ve zkušebně a po večerech se poflakovali v hospodě na rohu a povídali si o naší hudbě,“ přidal vzpomínku na nahrávání kytarista Matthias Jabs.

Britská popová dvojice Tears for Fears hraje už od roku 1981. Proslula zejména hitem Shout z roku 1984, a byť o ní v posledních letech nebylo příliš slyšet, existovat nepřestala. Nové album The Tipping Point vydá po osmnácti letech a ve stejný den jako Scorpions.

Zajímavé je, že Roland Orzabal a Curt Smith, členové Tears for Fears, při nahrávání narazili na problém. Když už byla polovina prací hotová, nepohodli se a jeden druhému džentlmensky řekl, že odejde a aby ten druhý nahrál desku sám, podle svých představ. Později se však znovu dohodli.

„Naplánovali jsme si každý další krok a našli tak cestu, jak nahrát album, se kterým budeme oba spokojeni,“ prozradil Orzabal.

Nová deska kanadského zpěváka Bryana Adamse So Happy it Hurts je plodem covidové doby. Vyjde 11. března. „Tematicky se dotkne mnoha pomíjivých věcí v životě, které jsou skutečným tajemstvím štěstí a lidského spojení,“ oznámil zpěvák, jenž je spoluautorem tuctu nových písní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bryan Adams má české publikum rád.

Z březnové nabídky stojí za zmínku i album Never Let Me Go britské skupiny Placebo. Je to její novinka po devíti letech. Rockoví příznivci jsou pak jistě zvědaví na dubnový počin Daniela Johnse, zpěváka v devadesátých letech velmi populární australské kapely Silverchair, nazvaný FutureNever.

„FutureNever je místo, na němž se střetává naše minulost, přítomnost a budoucnost,“ řekl Johns, který již dříve oznámil, že by se na scénu rád vrátil i se Silverchair.

Nejočekávanější alba

Leden

Leden Billy Talent – Crisis of Faith

Leden Billy Talent – Crisis of Faith Aurora – The Gods We Can Touch

Jethro Tull – The Zealot Gene

Únor

Únor Korn – Requiem

Únor Korn – Requiem Eddie Vedder – Earthling

Únor Korn – Requiem Eddie Vedder – Earthling Midnight Oil – Resist

Únor Korn – Requiem Eddie Vedder – Earthling Midnight Oil – Resist Avril Lavigne – Love Sux

Únor Korn – Requiem Eddie Vedder – Earthling Midnight Oil – Resist Avril Lavigne – Love Sux Scorpions – Rock Believer

Tears for Fears – The Tipping Point

Březen

Březen Bryan Adams – So Happy It Hurts

Březen Bryan Adams – So Happy It Hurts Charli XCX – Crash

Březen Bryan Adams – So Happy It Hurts Charli XCX – Crash Feeder - Torpedo

Placebo – Never Let Me Go

Duben

Duben Daniel Johns – FutureNever

Bloc Party – Alpha Games

Květen

Liam Gallagher - C’mon You Know

Na trh se v nejbližších dnech chystají stovky alb různých stylů. Touhy fanoušků budou ukojeny, touhy muzikantů také. Navíc se obecně počítá s tím, že zpěváci a skupiny letos konečně vyjedou na koncertní turné. Mnozí na ně povezou i nové písně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám