Hlavní obsah

Nasaďte sluchátka a čtěte si

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne že by u nás vydávání mluveného slova původně na gramofonových deskách, magnetofonových kazetách a posléze na kompaktních discích nemělo dlouhou a bohatou tradici. Už desítky let se těšily a těší široké oblibě jak pohádky či záznamy představení zejména divadel malých forem, tak dramatizace a hry převzaté z bohatého rozhlasového archivu nebo herecké profily a vyprávění.

Foto: Supraphon

K oblíbeným interpretům audioknih patří i Miroslav Táborský.

Článek

Ovšem skutečný fenomén audioknihy je záležitost posledních, dejme tomu, deseti let a neustále narůstá. Zhusta se stává, že knižní novinky vycházejí souběžně i ve zvukové podobě a na rozdíl od převzaté rozhlasové četby v podobě nezkrácené, a prudce stoupá kvalita vydávaných audioknih v podání bezpočtu hereckých osobností od méně známých až po jména nejslavnější.

Audioknihy jsou recenzovány, mají svůj internetový časopis Naposlech.cz, své žebříčky, své výroční ceny v podobě Audioknihy roku. Vedle pestrosti a šíře audioknižní nabídky (jen v letošním roce se objevilo už na 700 titulů) má na rostoucí oblibu audioknih docela jistě vliv i jejich čím dál snadnější dostupnost. Lze je kdykoli hravě zakoupit po internetu, stáhnout a začít poslouchat.

Veronika Baurová, manažerka e-shopu Audiotéka říká: „Podle dat Asociace vydavatelů audioknih došlo v roce 2019 k prvnímu přesahu digitálního prodeje nad fyzickými nosiči. A jako největší digitální distributor můžeme potvrdit rostoucí oblibu digitálního obsahu. Co se týče trendu vydávání, z historického hlediska převažovaly pohádky. V posledních dvou letech je však už předehnal žánr detektivek a thrillerů, o které je aktuálně i největší zájem.“

„Pro představu, minulý rok jich vyšlo skoro o polovinu více než pohádek nebo o dvě třetiny více než ze sekce fantasy a sci-fi. V minulosti se digitalizovalo velké množství pohádek, které představují českou audioknižní tradici. Velký zájem je současně i o zmíněné žánry fantasy, sci-fi a o tematiku osobního rozvoje, o literaturu faktu i biografie,“ dodává.

Prodejci a obchodníci shodně potvrzují, že zákazník se velmi často rozhoduje pro tu kterou audioknihu nejen podle žánru, případně autora, ale také podle interpreta, který titul načetl. V tomto ohledu patří k velmi oblíbeným třeba Martin Stránský, Miroslav Táborský, Lukáš Hlavica a řada dalších.

Veronika Baurová doplňuje: „Je těžké určit, do jaké míry, ale určitě může výběr herce úspěšnost ovlivnit. Z dat a mnoha komentářů víme, že někteří uživatelé nakupují zejména tituly, u nichž se jejich oblíbení interpreti opakují, a to nezávisle na žánru. U některých žánrů je ovšem přirozeně role interpreta výraznější než u jiných.“

Nahlédneme-li prostřednictvím Audiotéky coby největšího tuzemského digitálního distributora audioknih na prodejně nejúspěšnější tituly roku 2020, zjišťujeme, že do první pětky navzdory popularitě detektivek a krimi patří Třicet let pod přísahou od Roberta Šlachty a Josefa Klímy, Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření od Radkina Honzáka, Stručná historie času od Stephena Hawkinga, Sapiens – Stručné dějiny lidstva od Yuvala Noaha Harariho a Kmotr Mrázek I ze stejnojmenné série Jaroslava Kmenty.

Rok 2020 je ovšem rokem svým způsobem specifickým. Opatření související s epidemií koronaviru uvěznila už zjara a znovu na podzim značné množství lidí doma a audiokniha se jeví pro takové chvíle jako ideální společník. Navíc v souvislosti s tím, že není nutné vydávat se pro ni do kamenného, beztak zavřeného obchodu.

K tomu Veronika Baurová dodává: „V letošním, epidemií poznamenaném roce zájem nových uživatelů registrujeme. S novinkami se rádi seznamují prostřednictvím ukázek zdarma. Na druhou stranu ale přirozeně lidé také v tomto období šetří a upřednostňují slevové nabídky. Ale zájem je skutečně vyšší.“

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám