Hlavní obsah

Náprstkovo muzeum představuje jedinečný ostrov mýtů Nias

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejen milovníci jihovýchodní Asie by si neměli nechat ujít expozici v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur v Praze. Zavede vás na indonéský ostrov Nias, kde se život po staletí nezměnil a ani dnes se neliší od toho, s nímž se v letech 1877 až 1883 setkal český cestovatel Pavel Durdík.

Článek

„Komplexnost sbírky českého lékaře, překladatele a publicisty nemá ve světě obdoby. Přistupoval ke společnosti jako vědec. Jinak řečeno: pokryl celou škálu předmětů z každodenního života domorodců,“ upozornila Právo Dagmar Pospíšilová, vedoucí asijského oddělení Náprstkova muzea a jedna z autorek nové stále expozice Ostrov předků a mýtů.

Výstavní sál se dělí do tematických okruhů – mimo jiné architektura, strategie obživy, všední den na Niasu, kult předků, válečnictví, zpracování materiálů a výroba předmětů, kam patří práce se dřevem, hlínou, barevnými kovy, ale i tkaní, použití textilií.

:. Náhrdelník kalabubu z mosazné tyčinky a malých disků leštěné kokosové skořápky reprezentující kosmického hada. Odznak prestiže a postavení na společenském žebříčku, původně udělovaný za získání lidské lebky. Náležel aristokratické vrstvě.   Foto: Archiv Náprstkova muzea

Reklama

Výběr článků

Načítám