Hlavní obsah

Nakladatelé: Trh se hroutí, chybí komunikace s ministrem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) varoval, že knižní trh se hroutí a knihkupci, překladatelé, redaktoři, autoři a grafici mohou skončit na úřadech práce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda SČKN Martin Vopěnka

Článek

„Je to už deset dní, co jsme jako zástupci téměř 90 % objemu knižního trhu seznámili předsedu vlády Andreje Babiše, ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a následně i ministra kultury Lubomíra Zaorálka s hrozícím nevratným zhroucením knižního trhu. První dva jmenovaní nahlédli vážnost situace, uznali naše argumenty i výši požadované pomoci. Ministr kultury nás vyslechl, avšak jeho následné výstupy do médií i chybějící komunikace v nás vzbuzují vážné obavy, zda vzal naše argumenty dostatečně vážně,“ sdělil v úterý svaz.

Nakladatelství zaměstnávají lidi, ale jsou i nositelem kulturních hodnot a mají dopad na vzdělanost a čtenářskou gramotnost. Na rozdíl např. od divadel jsou minimálně podporována státem.

Čeští spisovatelé pomohou knižnímu oboru

Kultura

„Granty na podporu vydávání knih tvoří méně než půl procenta objemu knižního trhu, naopak knižní trh dodává do státního rozpočtu ročně více než jednu miliardu korun,“ upozorňují nakladatelé.

Knižní trh je vážně ohrožen, protože nespadá pod stát, kraje ani města. Ohrožena je podle svazu i existence maloobchodní sítě. Knihkupectví v posledních letech bojovala o přežití a pandemie je ještě donutila zavřít. „Bez rychlé a podstatné podpory státu nemůže knihkupecká síť současnou situaci přežít,“ dodal svaz, který by uvítal miliardu korun od státu.

Ministerstvo ale s takovou částkou nesouhlasí. „V našem balíčku se věnujeme i malým nakladelstvím, na vládě se to bude probírat zítra,“ sdělila Novinkám v úterý mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová.

Pro velká nakladatelství tento balíček neplatí. „Ty bereme jako normální ziskové firmy,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám