Hlavní obsah

Načeva pokřtí album Zdivočelí koně, inspirovali ji zakázaní básníci

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka a herečka Monika Načeva vydává svou desátou studiovou desku pod názvem Zdivočelí koně. Desku pokřtí 4. června v pražském prostoru Kampus Hybernská.

Foto: Vilém Kabzan

Monika Načeva

Článek

Načeva se inspirovala básněmi za komunismu zakázaných autorů (Pavla Zajíčka, Ivana Martina Jirouse, Vladimíry Čerepkové či Věry Jirousové a dalších). Jejich texty vycházely jen v samizdatu, tedy mimo oficiální nakladatelství, kde platila tvrdá cenzura.

Zpěvačku na albu doprovází klávesista David Kabzan (Rány těla), který už s Načevou spolupracoval na desce Nebe je rudý. Tento mezigenerační dialog pak doplňuje herečka a bubenice Markéta Pták (LO/VE).

„Název alba i nového seskupení Zdivočelí koně vznikl podle stejnojmenné básně Pavla Zajíčka, kterého považuji za jednoho z nejlepších českých básníků. Poprvé jsem jeho poezii zpívala na vinylu Prolínání z roku 2010, kterou jsme natočili jako živý záznam jednoho ze společných koncertů,“ uvedla Monika Načeva.

Do kin zamíří Meky. Film o Žbirkovi

Film

Pavel Zajíček v roce 1973 společně s Milanem Hlavsou založil kapelu DG 307. V roce 1976 byl spolu se členy kapely The Plastic People of the Universe zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen k vězení. Po svém návratu z emigrace DG 307 obnovil a do nedávné doby také vystupoval.

„Jako hlavního skladatele na desce jsem si vybrala Davida Kabzana, který pro mě už v roce 1996 složil skladbu Nebe je rudý. Měla jsem také jasnou představu o bicích, chtěla jsem ženu. Proto jsem oslovila Markétu Pták, se kterou hraji v divadle,” dodala Načeva.

Načeva se prosadila deskou Možnosti tu sou... v roce 1994. Vystupuje občas také se slavným kytaristou Michalem Pavlíčkem, s DJem Five či s Tentato. Je spojena také s divadlem Sklep a HaDivadlem. Aktuálně hraje v divadle Minor.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám