Hlavní obsah

Na Soundtracku Poděbrady představili ukázky z show iMucha. Premiéru bude mít v květnu

Právo, Jaroslav Špulák

Na Mezinárodním festivalu filmové hudby a multimédií Soundtrack Poděbrady měla v pátek večer světovou premiéru multimediální show iMucha. Promítala se na zdi poděbradského Zámku a doprovázel ji intenzivní déšť.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Z promítání show iMucha na zdi poděbradského Zámku.

Článek

Na vnějších zdech ožily v animacích dívky ze slavných plakátů a obrazů českého malíře Alfonse Muchy, šperky nebo plátna Slovanské epopeje. Byla to ochutnávka z toho, na co se lze těšit v premiéře celé show 19. května příštího roku v pražské O2 universum.

Její pracovní název byl Drawman. „Na představení pracujeme tři roky. Příběh zraje, několikrát jsme předělali scénář, v tuto chvíli máme šestnáctou verzi, a současně jsme o názvu hovořili se zahraničními partnery. Shodli jsme se na tom, že aby bylo jasnější, o co jde, přejmenujeme show na iMucha,“ objasnil Právu Michal Dvořák, tvůrce celé show a současně ředitel festivalu Soundtrack Poděbrady.

Vysvětlil, že projekt iMucha má tři pilíře. Zahájen byl vernisáží stejnojmenné výstavy v pražském Obecním domě minulý týden. Druhým pilířem je multimediální show, která bude mít premiéru příští rok v květnu v O2 universum.

„Třetím je pak multimediální výstava, která se plánuje. Název iMucha sdružuje všechny tři projekty, symbolizuje využití moderních technologií a ctí hlavního hrdinu, kterým je Alfons Mucha,“ přiblížil Dvořák.

Příprava celé multimediální show se podle něho pomalu chýlí ke konci. „Muzikanti, tanečníci a akrobati svá čísla zkoušejí, hudbu komponuju s Jirkou Janouchem a máme ji asi ze sedmdesáti procent hotovou, scénografie je hotová z osmdesáti procent, animace asi z poloviny,“ sdělil Dvořák.

Prezentovat kulturu je důležité

Na margo letošního narychlo připraveného festivalu, který se musel kvůli pandemii koronaviru vzdát původního programu a přesunout ho na příští rok, řekl: „Dělat něco ve veřejném prostoru vnímám jako občanskou povinnost. Je pro nás důležité prezentovat kulturu. Na čtvrtečním koncertu Michala Hrůzy, který Soundrack Poděbrady otevřel, bylo patrné, jak jsou lidé nadšení. Připomnělo mi to atmosféru v naší společnosti v devadesátých letech, kdy bylo všechno nové a lidé byli na všechno natěšení,“ dodal Dvořák.

Sobotní večer bude věnován profilovému koncertu Ondřeje Soukupa. V rámci

The Best of Soundtrack zazní z hlavní scény v podání Filharmonie Hradec Králové ukázky filmové hudby z jeho titulů Tmavomodrý svět, Kolja, Vratné lahve, Lída Baarová, Requiem pro panenku, Akumulátor 1 a další. Přidána bude ukázka k chystanému filmu Juraje Jakubiska Perinbaba a dva svety.

V neděli odpoledne festival vyvrcholí koncertem Xindla X.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám