Hlavní obsah

Na Rock For People vystoupí Toy Dolls

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jednou z hvězd hudebního festivalu královéhradeckého festivalu Rock For People, který začíná v úterý večírkem pro nedočkavé, je anglická punková skupina Toy Dolls. Soubor, jenž vystoupí v pátek, vede kytarista a zpěvák Olga s nezaměnitelným vysokým vokálem. Před koncertem odpověděl Novinkám na několik otázek.

Článek

Proč používáte ruské jméno Olga?

Povídejte mi o tom. Nikdy jsem je neměl rád. Zejména když jsem byl na šňůře v Rusku. Moje příjmení je ale Algar a ve škole ně mě vždycky volali jím. Z Algara vznikla Olga.

Kdy jste se začal věnovat hudbě a proč?

Abych byl upřímný, na kytaru jsem se začal učit hrát, protože jsem byl ve škole šikanován. Chtěl jsem ostatním i sobě ukázat, že něco dovedu. To bylo před třiceti lety a já se pořád ještě učím.

Kdo vás inspiroval ve hře?

Wilco Johnson ze skupiny d Dr. Feelgood, The Pirates, ale také glam rock Suzi Quatro a Sweet a později i Sham 69 a řada dalších nastupujících punkových kapel.

Co pro vás znamená punk?

Pro mě punk představoval skutečný průlom, změnil můj život. Naráz už nebylo nutné zpívat čistě nebo mít hudební školu, všechna tato omezení byla naštěstí pro nás stržena. Pro mě tedy punk znamená možnost dělat si přesně to co sám chceš bez kompromisů.

Začínal jste jako kytarista. Proč jste začal zpívat?

Přišli jsme o zpěváka a čekali nás domluvené koncerty. Házeli jsme mincí, kdo se chopí mikrofonu, a já prohrál. Na dva koncerty jsem se stal zpěvákem no a po třiceti letech pořád zpívám.

Vaše pojetí zpěvu je velmi unikátní. Jak jste jej vytvořil?

Unikátní je dobré slovo, protože nejsem moc dobrý. Vyplynulo z prvních zkoušek, kdy jsem produkoval jen kvičivé vokály, abych převal kapelu.

Chtěl jste někdy změnit svůj projev?

Čas od času ano, a změnil bych ho, kdybych hrál v jiných kapelách, ale ne v téhle, jsme determinovaní šíleným hlasem který mám.

Toy Dolls působí trochu potrhle a legračně. Je to mu tak doopravdy, nebo je to jen maska smutného klauna?

Toy Dolls nejsou komici, vůbec to není legrace, ačkoli se raději díváme na světlejší stránky života. Jsme vážní lidé, kteří mají své politické přesvědčení a svou víru, jen si myslíme, že trochu uniknout je pro vás zdravé.

Rock For People

Festival Rock For People se letos poprvé koná v Hradci Králové od 4. do 6. července. Pro nedočkavé je připraven program už v úterý. Hlavními hvězdami jsou americké skupiny Killers, britští Basement Jaxx a švédští The Hives.

Početně bude zastoupen punk a hard core, vystoupí Toy Dools, NoMeansNo i Sick Of It All. Dále se představí elektroindustriální Front Line Assemby z kanady nebo populární Levellers.

Chybět nebudou ani čeští interpreti Divokej Bill, Chinaski. Kryštof a Hana Hegerová nebo Subnshine, kterých vystoupí na devadesát. Zahraničních hostů bude 35.

Reklama

Související témata:

Související články

Festival Rock for People se možná přestěhuje

Hudební festival Rock for People se možná přestěhuje z Českého Brodu, kde se konal všech dosavadních dvanáct ročníků, do Hradce Králové. Důvodem stěhování...

Na Rock for People přijedou The Killers

Americká skupina The Killers, současná hvězda světové rockové scény, vystoupí na letním festivalu Rock for People. Potvrdil to jeden z pořadatelů akce Michal...

Výběr článků

Načítám