Hlavní obsah

Na piazzetě Národního divadla probíhá venkovní fotografická výstava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Improvizovaná venkovní galerie vznikla na piazettě Národního divadla. Na 36 panelech si mohou zájemci prohlédnout dvojice snímků, jejichž kombinace má divákům umožnit konfrontaci a nový pohled na fotografie známých osobností či událostí. Výstava s názvem Konfrontace: Blízká setkání různého druhu na piazzetě setrvá do 26. listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Venkovní expozice je součástí doprovodného programu k výstavě Luciferův efekt: Střetnutí se zlem, kterou aktuálně hostí holešovické Centrum současného umění DOX.

Článek

Venkovní expozice je součástí doprovodného programu k výstavě Luciferův efekt: Střetnutí se zlem, kterou aktuálně hostí holešovické Centrum současného umění DOX. Panely tvoří dvojice dokumentů, nejčastěji fotografií, které pocházejí z Fotobanky ČTK či z tuzemských novin a časopisů.

"Konfrontací fotografií, novinových titulků nebo jiných dokumentů vzniká nový význam, který dává vyniknout podobnostem nebo naopak rozdílům zobrazených skutečností," vysvětluje Linda Skotáková z galerie DOX a jako příklad uvádí jednu z fotografických dvojic, kterou tvoří snímek bývalého primátora hlavního města Prahy Pavla Béma při výstupu na Mount Everest a pod ním snímek louky v pražské Stromovce, jejíž část se propadla při hloubení tunelu Blanka.

Role vztahu současnosti s nedávnou minulostí

"Tato 'blízká setkání různého druhu nutí diváka k zamyšlení nad současností a nedávnou minulostí i nad tím, jakou roli hrajeme v jejich vztahu," dodává Skotáková s tím, že kurátoři projektu se inspirovali u takzvaných "konfrontáží" umělců Zdeňka Urbánka a Jiřího Koláře z počátku 50. let 20. století.

Výstava je veřejnosti přístupná zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám