Hlavní obsah

Výstava rokoka ukazuje městský život v 18. století

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Války, povodně, tereziánské reformy, ale také hravost čiší z předmětů každodenní potřeby, které ukazuje výstava Pražské rokoko v Clam-Gallasově paláci na Starém Městě.

Foto: Petr Janiš, Právo

Sladovské sáně z 18. století.

Článek

Podílel se na ní hlavně městský archív, který zde sídlí, s městským muzeem. Pozdně barokní, rokokový a klasicistní palác, který chtěli opravit a obsadit pražští radní a na což nejsou patrně peníze, tvoří ideální prostředí.

Autoři výstavy ohraničené nástupem Marie Terezie na habsburský trůn v roce 1740 a korunovací Leopolda II. českým králem v roce 1791 se zaměřili na měšťanstvo. Pokusili se zrekonstruovat knihovny této společenské vrstvy, v paláci instalovali dámský a pánský pokoj. Nechybí dobové listiny, církevní předměty, porcelán a odkazy na přelomové události.

„Praha byla několikrát obléhána, dobyta, platily se vysoké kontribuce. Umíralo se tady hlady,“ poznamenal ředitel městského archívu Václav Ledvinka. Výstavu lze zhlédnout za příznivé ceny. Rodinné vstupné vyjde na 100 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám