Hlavní obsah

Na JazzFest se příští rok vrátí McFerrin a Corea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na brněnský JazzFest se příští rok vrátí zpěvák Bobby McFerrin a klavírista Chick Corea. V minulosti na přehlídce odehráli úspěšné samostatné koncerty, tentokrát vystoupí společně. Další ohlášenou hvězdou je zpěvačka Dianne Reevesová, čtyřnásobná držitelka Grammy, uvedli pořadatelé.

Článek

McFerrin a Corea spolu příležitostně vystupují dlouho, v Česku ale společný koncert ještě neměli. „Znají se už řadu let, mají za sebou nespočetná vystoupení a jejich vzájemné napojení i schopnost vtáhnout posluchače do tvůrčího dění nemají obdoby,” uvedl umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Oba hudebníci jsou skvělí improvizátoři, McFerrin proslul také schopností pobavit publikum, zapojit posluchače do dění na pódiu a rozezpívat je. Když na JazzFestu zpíval v roce 2011, museli pořadatelé přidávat druhý koncert. V obou případech byla sportovní hala Vodova plná. Stejnou halu vybrali pořadatelé také pro jejich společné vystoupení, které se uskuteční 17. června.

Reevesová zatím v Brně nikdy nekoncertovala. Patří k nejvýznamnějším žijícím jazzovým zpěvačkám. „Dostala Grammy za tři za sebou jdoucí alba, což je unikát. Potvrzuje to její kvalitu,” uvedl Spilka. Reevesová zazpívá v brněnském Bobycentru 17. března s kapelou a repertoárem z letošního alba Beautiful Life.

Brněnský JazzFest vznikl v roce 2002, od té doby vyrostl v přehlídku středoevropského formátu. Pořadatelé do Brna dostali desítky umělců z kolébky jazzu, tedy Spojených států, ale také z Evropy, Ruska a dalších zemí. Patří mezi ně třeba Gregory Porter, Pat Metheny, Mike Stern, Avišaj Cohen a Igor Butman. Kromě jarního festivalu organizuje tým JazzFestu také samostatné koncerty. V sobotu tak v Brně zahraje oceňovaný klávesový virtuóz Herbie Hancock, v pondělí francouzská zpěvačka Zaz.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám