Hlavní obsah

Muzikanti bez festivalů vymýšlejí alternativní program. Hrát budou na lodi, zahrádkách i online

Právo, Jaroslav Špulák

Řada českých muzikantů a pořadatelů do čtvrtečního večera věřila, že se stane zázrak a festivalové léto se odehraje. Vláda ale rozhodla, že to tak nebude. Pořadatelé přesunuli akce na příští rok, případně je zrušili, a muzikanti začali intenzivně řešit, jak naloží s následujícími měsíci. Hledají koncertní uplatnění a řeší i svou ekonomickou situaci.

Foto: archiv kapely

Skupina Vypsaná fixa vystoupila o víkendu na festivalu Art Parking, na němž hrála pro diváky v autech.

Článek

Pro mnohé je totiž příjem z hraní na letních festivalech pro celoroční rozpočet klíčový, přinejmenším důležitý. Právu to ozřejmil Tomáš „Jugi“ Staněk, bubeník skupiny UDG a manažer několika zpěváků a kapel.

„Léto je pro řadu muzikantů u nás hlavním zdrojem obživy. Na začátku roku mívají pauzy a dovolené, také více zkoušejí. Na jaře a na podzim absolvují koncertní turné, ale v době od května do konce září zúročují časy příprav a na vystoupeních na divácky hojně navštěvovaných letních festivalech vydělávají peníze. Nyní nastala krize a všichni muzikanti ji musí přežít. Každý musí takříkajíc snížit náklady a dopřát si méně komfortu,“ sdělil.

Jeho skupina UDG momentálně vychází z toho, že na koncerty může přijít jen sto diváků. Zároveň je si ale vědoma, že se věci rychle vyvíjejí, takže věří, že se počet možných návštěvníků koncertů zvedne v následujících týdnech třeba na dvě stovky.

„Pokusíme se koncertovat v menších než festivalových formách, které nám jsou koneckonců velmi blízké,“ prozradil Staněk. „Zavzpomínáme na dobu letních parketů, tedy na akce, které v posledních letech zanikají. Zkusíme odehrát koncerty na nich. Zajedeme zahrát také na naše tradiční místa v hospodách, ve kterých jsme vystupovali v minulosti. Chtěli bychom hrát na zahrádkách i v klubech. S některými jejich dramaturgy se bavíme i o možnosti absolvovat pro omezený počet návštěvníků dva koncerty za sebou. Uvažujeme o tom, že své letošní letní turné pojmenujeme Léto bude.“

Vzhůru na palubu

Staněk je současně manažerem, který zastupuje několik zpěváků a kapel. V jeho stáji jsou například David Koller, Michal Ambrož a Hudba Praha, Jasná páka, Cocotte Minute a další. Nejenom pro ně připravuje na léto koncerty na lodi. Půjde o sérii vystoupení skupin a zpěváků na parníku plujícím na Vltavě pod souhrnným názvem Vzhůru na palubu.

„Zarezervovali jsme si tři lodě, domluvili jsme se s prvními kapelami a jednáme s dalšími. Zájem od muzikantů a kapel je obrovský. Chtěli bychom začít na konci května a táhnout to až do srpna. Na parnících vzniknou jakési letní kluby, do kterých bude vpuštěn jen takový počet diváků, který bude odpovídat nařízení vlády,“ vysvětlil Staněk.

Foto: archiv kapely

Kapela UDG se na léto chystá.

Vstupné na jednotlivé hudební plavby nejsou právě nízká, ale podle Staňka je již několik koncertů vyprodaných a je velký zájem i o další. Naplněné jsou například sety písničkáře Pokáče, které se uskuteční ve dvou dnech vždy tři za sebou.

„Pro kapely, které zastupuju, hledám formy koncertování, jež budou zohledňovat povolený počet diváků. Když koncerty nemohou být pro hodně lidí, ať jsou tedy alespoň na pěkném místě a nabídnou tak jistou formu exkluzivity, za kterou budou fanoušci ochotni zaplatit víc peněz,“ dodal Staněk.

Čas na přípravu alba

„Ještě před čtyřmi dny jsme tajně doufali, že koncerty a festivaly budou povoleny alespoň v červenci a srpnu. Teď se nám ale změnil plán,“ řekl Právu Vašek Bláha, zpěvák a kytarista skupiny Divokej Bill, jež měla na léto naplánované koncertování na několika festivalech.

„Mám dvě dcerky, které jsou v letech, kdy je táta ještě baví. Takže můj plán je být s nimi. Přestěhovali jsme se na chalupu, vzal jsem si s sebou všechny své kytary a věci k nahrávání, a budu celé léto skládat také nové písničky, abychom pak mohli s kapelou vydat naši nejlepší desku,“ pokračoval.

Ekonomicky prý koncertní výpadek zvládne. „Loni jsme hodně hráli, takže jsem si něco našetřil. Navíc žiju na chalupě za málo peněz a odsunul jsem i koupi nějakých věcí, které jsem si chtěl pořídit. Upřímně řečeno, mám peníze na půl nebo tři čtvrtě roku. Potom už bude problém,“ přiznal Bláha.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zpěvák a kytarista Vašek Bláha během koncertu své kapely v největší české hale.

Márdi, zpěvák a kytarista pardubické skupiny Vypsaná fixa, tvrdí, že to ekonomicky zvládnou s odřenýma ušima do srpna. Pokud ale přijde druhá vlna pandemie, pak to prý bude hodně špatné.

„Bavili jsme se o tom v kapele a s nadějí vyhlížíme září. Věříme, že se situace změní a bude možné zase koncertovat za lepších podmínek. Kdyby to mělo trvat ještě půl roku nebo rok, museli bychom si hledat obživu jinde. A to vlastně všichni ještě máme nějakou další práci. Moc jí však není,“ vysvětlil Právu.

Podle něho teď někteří muzikanti jenom čekají na to, až se situace změní, jiní se snaží být aktivní. Vypsaná fixa patří do té druhé skupiny. Ze svých vystoupení bez diváků vysílá online přenosy a v sobotu hrála v Praze na akci Art Parking, na kterou mohou diváci pouze v automobilech.

„Žádné velké plány na léto nemáme, protože se situace často mění. Děláme si program jen tak na čtrnáct dnů. Hledáme především možnosti, jak si zahrát. Dnes víme, že příští pátek budeme vystupovat online z pražského Lucerna Music Baru a za čtrnáct dnů v dalším online koncertu přehrajeme celou naši desku Fenomén. Potom se uvidí. Věříme, že se situace trochu víc rozvolní a bude možné hrát pro větší množství lidí,“ uzavřel Márdi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám