Hlavní obsah

Muzikály a Havlovo Odcházení

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když nová sezóna již začala, na premiéry si diváci obvykle musejí nějaký ten týden počkat. Letos je tomu, zdá se, poněkud jinak. Prvních premiér se dočkáme už o víkendu.

Foto: Hana Smejkalová, Právo

Ivan Kusnjer, Luděk Vele a Yvona Škvárová v inscenaci Prodané nevěsty.

Článek

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti a pražské Divadlo Broadway uvedou společně původní muzikál podle filmové komedie Oldřicha Lipského Adéla ještě nevečeřela. Divadelní adaptace, texty písní a režie jsou v obou případech dílem Radka Balaše, hudbu složil Ondřej Brousek. Detektiva Nicka Cartera, slavnou roli nedávno zemřelého Michala Dočolomanského, vytvoří v Hradišti Tomáš Šulaj, v Praze Ondřej Brzobohatý.

Muzikálů se na podzim urodí více. Hudební divadlo v Karlíně v koprodukci s Divadlem TaFantastika chystá na začátek října světovou premiéru amerického muzikálu Carmen. Hudbu, nikoli ale podle Bizeta, napsal Frank Wildhorn, titulní roli vytvoří Lucie Bílá.

Divadlo Kalich uvede v polovině září nový muzikál Touha Daniela a Miriam Landy, volně podle filmu Kvaska téže autorské dvojice. Příběh z muzikálového zákulisí prošel cestou z filmového plátna na divadelní jeviště řadou změn, v divadle zazní mnohem více muziky (s živou kapelou) než v kině. Velký prostor dostane i tanec.

V listopadu se Daniel Landa přesune do Brna, kde na prknech Mahenova divadla uvede koprodukční projekt Národního divadla a Střeženého Parnassu Tajemství zlatého draka, „zlatý hřeb své kariéry a svůj hudební manifest“.

Projekt či spíše osoba autora vzbudila kontroverzní reakce brněnské veřejnosti, kolem díla panuje skutečné „tajemství“. Údajně je inspirováno hermetismem a filozofií C. G. Junga. „Hledám dolů a nahoru, zmatenej dobrodruh, mistr v oboru, na konci začínám. Já jsem lavina! Pseudohrdina...“ zpívá se v Tajemství, o které je už teď enormní zájem.

Havlovo Odcházení v pěti divadlech

Hned pět divadel (kromě zahraničních scén) připravuje inscenace Havlovy hry Odcházení. Ve stejný říjnový den bude mít premiéru v Klicperově divadle v Hradci Králové v nastudování Havlova „dvorního režiséra“ Andreje Kroba a na polské scéně Těšínského divadla v Českém Těšíně, kde ji chystá režisér Zbygniew Czarnecký.

Do konce roku se objeví ještě na prknech Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a v Divadle J. K. Tyla v Plzni. V brněnském Divadle Husa na provázku bude Odcházení součástí scénické koláže režiséra Vladimíra Morávka s názvem Cirkus Havel.

K zajímavým činoherním premiérám bude jistě náležet nastudování staré čínské hry Vějíř s broskvovými květy, již si pro svou spolupráci s Divadlem v Dlouhé vybral režisér J. A. Pitínský.

Švejk, Jonáš i Melicharová

Adaptaci Haškova Švejka představí v Divadle Hybernia jako „veselohru se zpěvy“ Václav Postránecký, režisér a autor písňových textů, který do titulní role obsadil Dalibora Gondíka a Martina Sobotku. „Obraz Švejka je tendenční, zjednodušený, někdy dokonce zhumorizovaný. Moje odhodlání vzniklo proto, aby se tento neduh napravil,“ tvrdí Postránecký.

Do jubilejní 50. sezóny vstoupí pražské Divadlo Semafor premiérou kabaretu Šlitr s námi a zlý pryč, v němž připomene slavné písničky i scénky z neméně slavných semaforských her.

Dostaví se samozřejmě i Jonáš a Melicharová. Pražské Národní divadlo vstoupí do sezóny obnovenou premiérou Morávkovy Lucerny a Prodanou nevěstou v režii Magdalény Švecové, k očekávaným operním událostem bude patřit inscenace rané Mozartovy opery La finta giardiniera (Zahradnice z lásky) ve Stavovském divadle v nastudování manželů Karl-Ernsta a Ursel Herrmannových, jejichž Titus vzbudil pozornost kritiků i diváků.

Státní opera Praha svěřila inscenaci Pucciniho Bohémy Ondřeji Havelkovi, který se vedle svých zpěváckých aktivit stále víc profiluje jako operní režisér.

Zajímavé tituly i soubory přinesou i podzimní divadelní festivaly. Plzeňské Divadlo mj. premiéru Obludária Divadla bratří Formanů, Pražský divadelní festival německého jazyka hostování Berliner Ensemble s Brechtovou Žebráckou operou a vídeňského Burgtheatru se Shakespearovou komedií Mnoho povyku pro nic.

Brněnské Národní divadlo přichází s novým janáčkovským festivalem, který uvede premiéra Janáčkových Příhod lišky Bystroušky.

Divadla podzim 2008

ZÁŘÍ

Adéla ještě nevečeřela – Slovácké

Adéla ještě nevečeřela – Slováckédivadlo Uherské Hradiště

Adéla ještě nevečeřela – Slováckédivadlo Uherské Hradiště6. 9.

Adéla ještě nevečeřela – Slováckédivadlo Uherské Hradiště6. 9.Obludárium – Divadlo bratří

Adéla ještě nevečeřela – Slováckédivadlo Uherské Hradiště6. 9.Obludárium – Divadlo bratříFormanů na festivalu DIVADLO

Adéla ještě nevečeřela – Slováckédivadlo Uherské Hradiště6. 9.Obludárium – Divadlo bratříFormanů na festivalu DIVADLOPlzeň 9. 9.

Adéla ještě nevečeřela – Slováckédivadlo Uherské Hradiště6. 9.Obludárium – Divadlo bratříFormanů na festivalu DIVADLOPlzeň 9. 9.Vějíř s broskvovými květy –

Adéla ještě nevečeřela – Slováckédivadlo Uherské Hradiště6. 9.Obludárium – Divadlo bratříFormanů na festivalu DIVADLOPlzeň 9. 9.Vějíř s broskvovými květy –Divadlo v Dlouhé Praha 9. 9.

Adéla ještě nevečeřela – Slováckédivadlo Uherské Hradiště6. 9.Obludárium – Divadlo bratříFormanů na festivalu DIVADLOPlzeň 9. 9.Vějíř s broskvovými květy –Divadlo v Dlouhé Praha 9. 9.Touha – Divadlo Kalich Praha

Adéla ještě nevečeřela – Slováckédivadlo Uherské Hradiště6. 9.Obludárium – Divadlo bratříFormanů na festivalu DIVADLOPlzeň 9. 9.Vějíř s broskvovými květy –Divadlo v Dlouhé Praha 9. 9.Touha – Divadlo Kalich Praha15. 9.

Adéla ještě nevečeřela – Slováckédivadlo Uherské Hradiště6. 9.Obludárium – Divadlo bratříFormanů na festivalu DIVADLOPlzeň 9. 9.Vějíř s broskvovými květy –Divadlo v Dlouhé Praha 9. 9.Touha – Divadlo Kalich Praha15. 9.Šlitr s námi a zlý pryč – Divadlo

Adéla ještě nevečeřela – Slováckédivadlo Uherské Hradiště6. 9.Obludárium – Divadlo bratříFormanů na festivalu DIVADLOPlzeň 9. 9.Vějíř s broskvovými květy –Divadlo v Dlouhé Praha 9. 9.Touha – Divadlo Kalich Praha15. 9.Šlitr s námi a zlý pryč – DivadloSemafor Praha 17. 9.

Adéla ještě nevečeřela – Slováckédivadlo Uherské Hradiště6. 9.Obludárium – Divadlo bratříFormanů na festivalu DIVADLOPlzeň 9. 9.Vějíř s broskvovými květy –Divadlo v Dlouhé Praha 9. 9.Touha – Divadlo Kalich Praha15. 9.Šlitr s námi a zlý pryč – DivadloSemafor Praha 17. 9.Prodaná nevěsta – Národní

divadlo Praha 25. a 26. 9.

ŘÍJEN

Carmen – Hudební divadlo

Carmen – Hudební divadloKarlín 2. 10.

Carmen – Hudební divadloKarlín 2. 10.Lucerna – Národní divadlo

Carmen – Hudební divadloKarlín 2. 10.Lucerna – Národní divadloPraha 7. 11.

Carmen – Hudební divadloKarlín 2. 10.Lucerna – Národní divadloPraha 7. 11.Odcházení – Klicperovo divadlo

Carmen – Hudební divadloKarlín 2. 10.Lucerna – Národní divadloPraha 7. 11.Odcházení – Klicperovo divadloHradec Králové 11. 10.

Carmen – Hudební divadloKarlín 2. 10.Lucerna – Národní divadloPraha 7. 11.Odcházení – Klicperovo divadloHradec Králové 11. 10.Odcházení – Těšínské divadlo

Carmen – Hudební divadloKarlín 2. 10.Lucerna – Národní divadloPraha 7. 11.Odcházení – Klicperovo divadloHradec Králové 11. 10.Odcházení – Těšínské divadloČeský Těšín 11. 10.

Carmen – Hudební divadloKarlín 2. 10.Lucerna – Národní divadloPraha 7. 11.Odcházení – Klicperovo divadloHradec Králové 11. 10.Odcházení – Těšínské divadloČeský Těšín 11. 10.Bohéma – Státní opera Praha

Carmen – Hudební divadloKarlín 2. 10.Lucerna – Národní divadloPraha 7. 11.Odcházení – Klicperovo divadloHradec Králové 11. 10.Odcházení – Těšínské divadloČeský Těšín 11. 10.Bohéma – Státní opera Praha23. 10.

Carmen – Hudební divadloKarlín 2. 10.Lucerna – Národní divadloPraha 7. 11.Odcházení – Klicperovo divadloHradec Králové 11. 10.Odcházení – Těšínské divadloČeský Těšín 11. 10.Bohéma – Státní opera Praha23. 10.Adéla ještě nevečeřela – Divadlo

Carmen – Hudební divadloKarlín 2. 10.Lucerna – Národní divadloPraha 7. 11.Odcházení – Klicperovo divadloHradec Králové 11. 10.Odcházení – Těšínské divadloČeský Těšín 11. 10.Bohéma – Státní opera Praha23. 10.Adéla ještě nevečeřela – DivadloBroadway Praha 24. 10.

Carmen – Hudební divadloKarlín 2. 10.Lucerna – Národní divadloPraha 7. 11.Odcházení – Klicperovo divadloHradec Králové 11. 10.Odcházení – Těšínské divadloČeský Těšín 11. 10.Bohéma – Státní opera Praha23. 10.Adéla ještě nevečeřela – DivadloBroadway Praha 24. 10.Zahradnice z lásky – Národní

Carmen – Hudební divadloKarlín 2. 10.Lucerna – Národní divadloPraha 7. 11.Odcházení – Klicperovo divadloHradec Králové 11. 10.Odcházení – Těšínské divadloČeský Těšín 11. 10.Bohéma – Státní opera Praha23. 10.Adéla ještě nevečeřela – DivadloBroadway Praha 24. 10.Zahradnice z lásky – Národnídivadlo Praha 25. a 27. 10.

Carmen – Hudební divadloKarlín 2. 10.Lucerna – Národní divadloPraha 7. 11.Odcházení – Klicperovo divadloHradec Králové 11. 10.Odcházení – Těšínské divadloČeský Těšín 11. 10.Bohéma – Státní opera Praha23. 10.Adéla ještě nevečeřela – DivadloBroadway Praha 24. 10.Zahradnice z lásky – Národnídivadlo Praha 25. a 27. 10.Žebrácká opera – Berliner Ensemble

Carmen – Hudební divadloKarlín 2. 10.Lucerna – Národní divadloPraha 7. 11.Odcházení – Klicperovo divadloHradec Králové 11. 10.Odcházení – Těšínské divadloČeský Těšín 11. 10.Bohéma – Státní opera Praha23. 10.Adéla ještě nevečeřela – DivadloBroadway Praha 24. 10.Zahradnice z lásky – Národnídivadlo Praha 25. a 27. 10.Žebrácká opera – Berliner EnsemblePDFNJ v ND 31. 10

a 1. 11.

LISTOPAD

Les Indes galantes – Les Arts

Les Indes galantes – Les ArtsFlorissants v ND Praha 1. 11.

Les Indes galantes – Les ArtsFlorissants v ND Praha 1. 11.Příhody lišky Bystroušky –

Les Indes galantes – Les ArtsFlorissants v ND Praha 1. 11.Příhody lišky Bystroušky –Národní divadlo Brno 6. 11.

Les Indes galantes – Les ArtsFlorissants v ND Praha 1. 11.Příhody lišky Bystroušky –Národní divadlo Brno 6. 11.Švejk – Divadlo Hybernia

Les Indes galantes – Les ArtsFlorissants v ND Praha 1. 11.Příhody lišky Bystroušky –Národní divadlo Brno 6. 11.Švejk – Divadlo Hybernia6. 11.

Les Indes galantes – Les ArtsFlorissants v ND Praha 1. 11.Příhody lišky Bystroušky –Národní divadlo Brno 6. 11.Švejk – Divadlo Hybernia6. 11.Cirkus Havel – Divadlo Husa

Les Indes galantes – Les ArtsFlorissants v ND Praha 1. 11.Příhody lišky Bystroušky –Národní divadlo Brno 6. 11.Švejk – Divadlo Hybernia6. 11.Cirkus Havel – Divadlo Husana provázku Brno 7. 11.

Les Indes galantes – Les ArtsFlorissants v ND Praha 1. 11.Příhody lišky Bystroušky –Národní divadlo Brno 6. 11.Švejk – Divadlo Hybernia6. 11.Cirkus Havel – Divadlo Husana provázku Brno 7. 11.Mnoho povyku pro nic –

Les Indes galantes – Les ArtsFlorissants v ND Praha 1. 11.Příhody lišky Bystroušky –Národní divadlo Brno 6. 11.Švejk – Divadlo Hybernia6. 11.Cirkus Havel – Divadlo Husana provázku Brno 7. 11.Mnoho povyku pro nic –Burgtheater Vídeň PDFNJ

Les Indes galantes – Les ArtsFlorissants v ND Praha 1. 11.Příhody lišky Bystroušky –Národní divadlo Brno 6. 11.Švejk – Divadlo Hybernia6. 11.Cirkus Havel – Divadlo Husana provázku Brno 7. 11.Mnoho povyku pro nic –Burgtheater Vídeň PDFNJv ND 9. 11.

Les Indes galantes – Les ArtsFlorissants v ND Praha 1. 11.Příhody lišky Bystroušky –Národní divadlo Brno 6. 11.Švejk – Divadlo Hybernia6. 11.Cirkus Havel – Divadlo Husana provázku Brno 7. 11.Mnoho povyku pro nic –Burgtheater Vídeň PDFNJv ND 9. 11.Tajemství zlatého draka – Národní

Les Indes galantes – Les ArtsFlorissants v ND Praha 1. 11.Příhody lišky Bystroušky –Národní divadlo Brno 6. 11.Švejk – Divadlo Hybernia6. 11.Cirkus Havel – Divadlo Husana provázku Brno 7. 11.Mnoho povyku pro nic –Burgtheater Vídeň PDFNJv ND 9. 11.Tajemství zlatého draka – Národnídivadlo Brno 21. 11.

PROSINEC

Věc Makropulos – Národní divadlo

Věc Makropulos – Národní divadloPraha 18. a 20. 12.

Věc Makropulos – Národní divadloPraha 18. a 20. 12.Odcházení – Jihočeské divadlo

Věc Makropulos – Národní divadloPraha 18. a 20. 12.Odcházení – Jihočeské divadloČeské Budějovice 19. 12.

Věc Makropulos – Národní divadloPraha 18. a 20. 12.Odcházení – Jihočeské divadloČeské Budějovice 19. 12.Odcházení – Divadlo J. K. Tyla

Věc Makropulos – Národní divadloPraha 18. a 20. 12.Odcházení – Jihočeské divadloČeské Budějovice 19. 12.Odcházení – Divadlo J. K. TylaPlzeň 20. 12.

Reklama

Související články

Spolek Kašpar zahraje na Kašperku Hamleta

Pražský divadelní spolek Kašpar se o víkendu opět vydal na nejvýše položený královský hrad v Česku, šumavský Kašperk, kde už osm let pravidelně uvádí svůj...

V Hronově bodují ovce, orel i žáby

Ovce, vlci, jehňata, žáby i čolci. To vše se letos vyskytuje na prknech 78. Jiráskova Hronova, vrcholné mezidruhové přehlídky toho nejlepšího,...

Moliérova fraška vyprodala Státní operu

Zcela vyprodaná pražská Státní opera zažila ve středu „výlet do minulosti“ s francouzským souborem La Fabrique a théatre. Specialisté na barokní divadlo uvedli...

Výběr článků

Načítám