Hlavní obsah

Můj dědeček byl velmi pracovitý, říká vnuk Alfonse Muchy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Můj dědeček byl velmi pracovitý člověk, což reflektuje velké množství děl, která během svého života vytvořil,“ řekl o malíři Alfonsi Muchovi jeho vnuk a předseda správní rady Nadace Mucha John Mucha.

Foto: Petr Horník, Právo

John Mucha, vnuk Alfonse Muchy, uvedl výstavu ve Valdštejnské jízdárně.

Článek

Včera tak na tiskové konferenci uvedl výstavu nazvanou Mucha, rodinná sbírka, která v pražské Valdštejnské jízdárně začíná dnes. Více než 220 na ní vystavených děl pochází z rodinné sbírky, která je největším souborem Muchových děl na světě, a některá z nich lidé uvidí zcela poprvé.

„Dědeček byl mimořádně vnímavý, zajímalo jej hodně věcí a sám řešil různá témata. Proto také vstoupil do veřejného prostoru a navrhl první československé bankovky, známky a dekoroval Primátorský sál v Obecním domě. Pevně věřil, že umění má být dostupné všem. Tato výstava ukáže, nejen jak kvalitní umělec byl, ale že jeho umělecký odkaz žije dál. Věřím, že by se mu líbila,“ uvedl John Mucha. Výstavu spolupořádají Nadace Mucha a Senát a její architekturu navrhla Eva Jiřičná.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám