Hlavní obsah

Monika Absolonová vydává album Mona Absolona

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární zpěvačka je známá především díky muzikálovým rolím. V rozhovoru se vyjadřuje k novému albu, svému vztahu k písním i jejich vzniku.

Foto: Jan Pařík

Brno

Článek

Vydáváte už čtvrtou sólovou desku a tvrdíte, že je vaše nejlepší. Proč si to myslíte?

První album jsem vydala v roce 1993 a bylo by špatné, kdybych dnes nezpívala lépe. Mám dokonce pocit, že zpívám lépe než v dalších letech, a to mi dává důvod myslet si, že nová deska je nejlepší ze všech, které jsem dosud vydala.

Vyzpívala jsem se, vyjasnila jsem si spoustu věcí a díky tomu, že mi bude osmadvacet, mám jiné životní zkušenosti a pohled na svět.

Když jsem před jedenácti lety zpívala, že mě někdo opustil, tak mě nikdo neopustil, protože jsem bydlela u rodičů a bylo to všechno jinak. Nyní mám pocit, že vím, o čem zpívám, a že na vydání nové desky nastala správná doba.

Proč se po tak dlouhé době nepodílíte na písničkách autorsky nějak zásadněji?

Podílím se na třech textech, z toho na dvou společně s Lindou Finkovou. Protože ale neumím noty, tak si nejsem schopna žádnou písničku složit. Ani to necítím.

Jenže na desce je příliš znát, že jste pouze interpretka. Nevadí vám to?

To mi může samozřejmě spousta lidí vytknout, ale já nejsem kapela. Nemusím znít od začátku do konce stejně. Jsou dva různé typy interpretů: interpret - autor a interpret něčích písní. Já jsem druhý případ.

Vybrala jsem si z asi šedesáti písniček ty, které se mi líbily a připadalo mi, že by na desce mohly jít k sobě. Některé třeba nejdou, ale to mě nakonec tolik nezajímá, protože jsem si desku nahrála tak, jak mě to bavilo.

Je to především kantilénové album...

Kdyby mělo být na mně, byly by na desce jenom kantilény. Jenomže to nejde, takže nálady písniček jsou prostřídané tak, aby lidi při poslechu neusnuli.

Víte, já nezpívám proto, abych vydávala desky. Jako sólová zpěvačka chci interpretovat různé věci, a když se je podaří nahrát na desku, je to dárek navíc. Jsem schopná si kontrolovat texty, ale neumím hlídat hudbu.

Proto jsem se obklopila Michalem Davidem, který se mnou dělá odmalinka a vždy pozná, co cítím, a Pavlem Větrovcem. Oba jsou zkušení tvůrci a napsali pro mě věci, které se mi líbí.

Co se musí stát, abyste nabídnutou písničku přijala do repertoáru?

Musí mi běhat mráz po zádech, anebo si ji musím začít broukat.

Jste především muzikálová zpěvačka a i deska je jakoby muzikálová. Není to málo?

Na desce jsou věci, které mám ráda, písničky různých nálad. Posluchače buď bavit bude, anebo ne. Je přitom jedno, jestli je tam jeden nebo deset žánrů. Pojítkem je melodičnost písniček a můj hlas.

To, co je okolo, je osvěžení. Je přece dobře, že jsem nenazpívala jenom kantilény. A že tam jsou věci z muzikálů? To mě baví a bavit bude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám