Hlavní obsah

Miroslav Donutil na Slovensku převzal cenu Hercova mise

Právo, Ivan Vilček
Trenčianske Teplice

Český herec Miroslav Donutil si ve středu v Trenčianskych Teplicích převzal cenu Hercova mise. Při této příležitosti osobně umístil tabulku se svým jménem na tzv. Mostě slávy. Mezinárodní filmový festival ArtFilm uděluje cenu Hercova mise za mimořádný přínos v oblasti hereckého umění.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Miroslav Donutil na Slovensku

Článek

Na tiskové konferenci Donutil řekl, že si první cenu ze Slovenska moc cení. „Říká se, že herec nepotřebuje ceny. Podle mě je to pro herce velkým povzbuzením,“ uved oceněný herec. Donutil mluvil na tiskové konferenci převážně slovensky.

Herec prozradil, že v květnu 2013 začne režisér Jiří Strach točit v Benátkách filmovou verzi představení Sluha dvou pánů. „Na hlavní roli bude asi casting. Já se do něj přihlásím,“ vtipkoval Donutil na téma, kdo ve filmu obsadí roli Truffaldina. Na scéně Národního divadla si Donutil tuto roli zahrál už pětsetřikrát.

Současné scénáře ho neoslovují

K možnosti natočení druhého dílu filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntag se Donutil vyslovil mírně skeptický. „Bolek Polívka tvrdí, že má scénář napsaný. Já tvrdím, že ho nemá. Uvidíme, kdo má pravdu,“ dodal. Kdyby k tomu přece jenom došlo, rád by si v druhém dílu zahrál. Donutil připustil, že točí málo filmů, protože ho současné scénáře neoslovují. „Naposledy jsem točil Román pro muže,“ řekl.

ArtFilm uděluje cenu Hercova mise od roku 1995 a doposud si ji převzalo 50 hereckých osobností. Byli mezi nimi například Gina Lollobrigida, Sophia Loren, Alberto Sordi, Franco Nero, Geraldine Chaplin, Annie Girardot, Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Ornella Muti, Omar Sharif, Gérard Depardieu, Jeremy Irons a další.

Z českých a slovenských herců si toto ocenění převzali například Jozef Kroner, Vlastimil Brodský, Iva Janžurová, Ladislav Chudík, Jana Brejchová, Jiří Bartoška, Jiřina Bohdalová, Květa Fialová, Štefan Kvietik, Dagmar Veškrnová-Havlová, Lubomír Lipský, Marián Labuda, Jaromír Hanzlík, Josef Abrhám, Zdeněk Svěrák, Milan Kňažko a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám