Hlavní obsah

Mimořádně zdařilá audioknižní Noc v Lisabonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned na prvních řádcích by se asi slušelo smeknout pomyslný klobouk před hereckým výkonem Václava Neužila, který se v režii Michala Bureše audioknižní podoby slavného románu Ericha Marii Remarqua Noc v Lisabonu zhostil. Vynikající dílo jednoho z největších evropských spisovatelů dvacátého století rozhodně nepředstavuje snadný text k hereckému uchopení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Neužil

Článek

Dramatický příběh bez patosu sahá od velmi niterných poloh naprostého zoufalství k zářivým zábleskům naděje, od krutosti a bezmoci jí čelit po nezlomnou lásku, od víry v záchranu po naprostý zmar. To všechno přináší především přesvědčivé dialogy velkého německého mistra slova, reprodukované s úžasnou empatií a vyvážeností Václavem Neužilem.

Střízlivou a střídmou formou se na audioknize hudebně podílel Lukáš Hurník. Prosté instrumentální předěly se vkusně střídají s názvuky dobových šlágrů a portugalského fada.

Remarque svůj proslulý román napsal v roce 1962 a vrací se v něm o dvacet roků nazpět do doby stupňující se druhé světové války. Současným pohledem je v něm až děsivé, jak aktuální a živoucí jsou osudy běženců štvaných válkou právě teď o osmdesát let později.

Foto: OneHotBook, Právo

Obal audioknihy

V roce 1942 představuje portugalská metropole Lisabon v podstatě poslední možnost, jak uniknout z Evropy zanesené nacistickým morem do vysněné země za oceánem. Na řece Tejo kotví loď, která má následujícího dne vyplout do Ameriky a stát se záchranou pro ty, kdo mají to štěstí, že vlastní lodní lístek a americké vízum.

Za lisabonské noci se náhodou setkávají dva němečtí emigranti. Jeden, který sice vše potřebné vlastní, ale boj o svobodu a záchranu své ženy právě prohrál. Druhý, kterému se otevírá možnost uniknout, možnost, v niž už přestával doufat. Společně procházejí nočními podniky, bary a vykřičenými hospodami, aby první z mužů mohl druhému dopodrobna vyprávět svůj těžký a smutný příběh cesty, jež právě končí. Audioknižní vydání Noci v Lisabonu navíc v takto kvalitním provedení je počin více než chvályhodný. Posluchač má totiž možnost znovu si uvědomit, že se rozhodně nejedná o knihu ze zaprášené police se školní četbou, ale o příběh výrazný, silný a bohužel i stále aktuální.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám