Hlavní obsah

Magdaléna Borová: Do tmy? Každý máme v sobě kus bylinkářky

Před čtyřmi roky sáhla po oceňované knize Anny Bolavé Do tmy. Konečně si ji přečetla. „Zdálo se mi, že je její hlavní hrdinka Anna úplně jiná než já, a to mě lákalo,“ říká herečka Magdaléna Borová. To byl i důvod, proč se rozhodla útlou knížku o poněkud netradiční sběračce bylin převést do jevištní podoby. Text proložila lidovými písněmi.

Foto: Bet Orten

Magdaléna Borová jako bylinkářka Anna

Článek

Svým počinem se držitelka Ceny české filmové kritiky a Českého lva za svůj výkon ve filmu Krajina ve stínu (2020) vydala do uměleckých vod, které ji dlouho lákaly.

Vysvětlíte mi, proč jste se pustila do projektu spojeného s knihou Do tmy?

Protože jsem po mnoha letech v „bavlnce“ Národního divadla pocítila potřebu vyslovit se sama za sebe, se vší zodpovědností, se všemi pochybami o tom, jestli mám co říct a jestli obstojím…

Když neklid přeteče. Rozhovor se spisovatelkou Annou Bolavou

SALON

Chtěla jsem to zkusit, něco se o sobě dozvědět. A proto jsem našla text, upravila ho do jevištní podoby, oslovila lidi, se kterými bych chtěla pracovat. Téměř tři roky to ve mně uzrávalo, i díky covidu se doba příprav prodloužila, a teď se konečně to, co jsem si snila, zhmotňuje v přítomnosti. Je to pro mě vzácná chvíle.

Jak jste knihu objevila?

V roce 2018 jsem sáhla po knize, kterou jsem si chtěla přečíst už dlouho. Věděla jsem, že byla oceněná Magnesií Literou a že se vymyká. A přišla ke mně ve správnou chvíli, bylo v ní mnoho témat, která jsem v tu dobu zpracovávala, potřebovala je sdílet.

Jiří Mádl a Magdaléna Borová: Své České lvy opečováváme

Kultura

Ambivalentní hrdinka příběhu Anna Bartáková mě v mnohém fascinovala: svou schopností mít pro „něco“ takovou vášeň, svou volbou samoty, svými vztahy s rostlinami, svým speciálním humorem.

Věděla jste hned po prvním přečtení, že si tuto roli chcete zahrát?

Zdálo se mi, že je Anna úplně jiná než já, a to mě lákalo. Ale možná je to omyl. Znám několik lidí, kteří tuto knihu nemohli vůbec dočíst, protože je její hrdinka iritovala, odmítali ji.

Troufám si tvrdit, že z ní možná každý máme kousek v sobě, a to je hodně dráždivé. Já se rozhodla ji k sobě pustit a leccos jsem se dověděla… Myslím, že jedním z témat knihy může být otázka, jaká je moje vnitřní krajina a do jaké krajiny chci patřit.

A co na váš nápad autorka knižní předlohy Anna Bolavá?

Myslím, že bez Viktora Tauše (producent – pozn. red.) by mi trvalo mnohem déle ji oslovit, ale on do toho šel rovnou po hlavě, a přitom s lehkostí, takže jsme se my tři potkali v kavárně, popovídali si a Anna (Bolavá – pozn. red.) nám hned dala souhlas.

Foto: Petr Horník

Herečka Magdaléna Borová získala Českého lva za svůj výkon ve filmu Bohdana Slámy Krajina ve stínu. Zvítězila v hlavní ženské kategorii.

Řekla bych, že ji oslovila hlavně moje představa prolínání textu lidovými písněmi s živým hudebníkem na scéně.

Co říkala autorka po prvním pracovním představení?

Přišla za mnou, objala mě, dala mi kytičku třezalky a heřmánku, co natrhala, a řekla, že bez třezalky ona nedá ani ránu... Na to, jak to celé dopadlo, se přijďte podívat sami, v pražských Holešovicích, v rámci Jatek 78 (v průmyslové hale Skleněnka – pozn. red.) hrajeme Do tmy například 19. května.

Anketa

Máte rádi další umělecké adaptace svých oblíbených knih?
Ano
35,6 %
Ne
64,4 %
Celkem hlasovalo 59 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám