Hlavní obsah

Liternetur@: Haškův Švejk - to byl prognostik!

Právo, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový rok se ani neochmýřil a hned je ho plno. Ale já se musím ještě pokorně vrátit k svatvečeru. U nás doma to funguje tak, že po hudebně dramatické části (zpěv koled) dojde k dramaticky dramatické části (rozdávání dárků).

Foto: ZUŚ Zlín
Článek

Způsob je již roky prověřený: každý dárek musí být celý vybalen, ukázán, musí být projeveno nadšení a vysloveny komentáře. Tak mě tak napadlo, když slyším, co si jinde občané nadělují, jak bychom to, čistě teoreticky, řešili, kdyby někdo některé (jsem diskrétní) nechal pod stromeček udělat nová ňadra a došlo na uvedený rituál. Takový dar je současně individuální i kolektivní, protože by se z něj měla radovat celá rodina (když to stojí takových peněz). Co by asi tak řekl Ježucha na tu fázi vybalování a ukazování. Nedošlo by k mravnímu narušování mládeže, té, která má jednou vydělat na naše důchody? To je, panečku, dilema!

Po Vánocích jsem si přečetl v novinách důležitou zprávu pro voliče o poslaneckém klubu ČSSD: Po včerejším mimořádném zasedání klubu Ibl zopakoval, že ve funkci definitivně končí. Tak jsem si hned nalistoval příslušnou pasáž ze Švejka, protože to je nejúspěšnější český prognostik: A tak se objevil místo gulášových konzerv vrchní polní kurát Ibl, který zabil tři mouchy jednou ranou. Odsloužil polní mši najednou pro tři pochodové prapory, dvěma z nich požehnal do Srbska a jednomu do Ruska. Měl přitom velice nadšenou řeč a bylo znát, že bral materiál z vojenských kalendářů. Byla to taková dojemná řeč, že když ujížděli na Mošon, Švejk, který byl pohromadě ve vagónu s Vaňkem v improvizované kanceláři, vzpomněl si na ten proslov a řekl k účetnímu šikovateli: "To bude moc fajn, jak povídal ten feldkurát, až den se skloní k večeru a slunce se svýma zlatejma paprskama zapadne za hory a na bojišti bude slyšet, jak von říkal, ten poslední dech umírajících, hejkot kleslých koní a sténání raněných mužů a nářek vobyvatelstva, když mu hořejí chalupy nad hlavou. Já mám moc rád, když tak lidi blbnou na kvadrát." Třetí díl - Slavný výprask (Přes Uhry)

Jaroslavu Haškovi se na internetu líbí (Josef Švejk by zajisté vedl svůj obchod se psy i ve virtuální podobě). Výše uvedená stránka, s obsáhlým "materiálem", je částečně i v anglické verzi. Hlavními položkami jsou zde Životopis, Bibliografie, Josef Lada, Povídky, Dobrý voják Švejk (úryvky románu v různých jazycích) a Odkazy (kde je poměrně velké množství odkazů na další stránky o Haškovi, Švejkovi a Ladovi z celého světa). Nejnovějším příspěvkem je text prešovské lékařky Ĺubomíry Romanové: Nejasná lekárska správa. Josef Švejk z pohľadu medicíny založenej na dokazoch. Cituje zde mj. Petera Tyrera, jehož stať otiskl i český časopis Psychiatrie; autor tvrdí, že u Švejka šlo o účelovou psychózu (předváděl ji proto, aby získal sociální výhody).

Ještě poznámku k prognostikům: Nevíte náhodou, proč se mi "prognosťák" pořád plete s "diagnosťákem"?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám