Hlavní obsah

Lidé se rozloučili s Aťkou Janouškovou

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Lidé se ve čtvrtek ve strašnickém krematoriu v Praze rozloučili s herečkou Aťkou Janouškovou, která mimo jiné propůjčila hlas animované včelce Máje.

Záznam: Poslední rozloučení s Aťkou JanouškovouVideo: Novinky

 
Článek

Herečka Aťka Janoušková (vlastním jménem Vlasta) zemřela 9. března ve věku 88 let. [celá zpráva]

Rozloučit se s ní přišli příbuzní i kolegové, mezi nimi herec Jiří Hromada, herečka Zdenka Procházková, zpěvák Josef Zíma nebo herečka a dabérka Valerie Zawadská a další.

„Ona byla jako panenka,“ vzpomínala na Janouškovou herečka Zdenka Procházková. Když ji ve dvaceti poprvé viděla v divadle, netušila, že je dospělá. Až v šatně si to uvědomila, když viděla, že kouří.

„Já jsem pochopila, že to je dospělá slečna, tak jsem se jí omluvila. Od té doby jsem byly kamarádky. Ona byla ohromně talentovaná, zpívala, tančila, uměla jazyky. Je pravda, že jí ta malá postavička dopomohla k úspěchu, protože nikdo jiný takový nebyl,“ vysvětlila.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Herečka a dabérka Valerie Zawadská

„Úžasně pozitivní člověk, kterých je na tomto světě málo,“ poznamenala stručně herečka Valerie Zawadská. „Bohužel jsem s Aťkou nikdy nestála před dabingovým mikrofonem.“

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Herec Jiří Hromada

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hudebník a dirigent Václav Hybš

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zprava Josef Zíma, Yvetta Simonová, Zdenka Procházková a Václav Hybš

Janoušková měřila pouze 120 centimetrů. V divadle vystupovala od dětství. Působila rovněž v Dismanově rozhlasovém souboru. Krátce pracovala i jako úřednice, ale následně začala jezdit po vystoupeních a estrádách.Stála u zrodu tuzemského dabingu a díky svému charakteristickému hlasu namluvila mnoho pohádkových postaviček. Hlas propůjčila například včelce Máje a zazněl například i ve večerníčku Příběhy včelích medvídků.

Zahrála si však i v oscarovém filmu Amadeus Miloše Formana nebo v komedii Ať žijí duchové. Obdržela Cenu Františka Filipovského za celoživotní přínos dabingu.

Reklama

Výběr článků

Načítám