Hlavní obsah

Letošní festivalová sezona je úspěšná. Diváků oproti loňsku mírně přibylo

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní hudební festivalová sezona 2019 se pomalu blíží do závěrečné fáze. Největší akce má už za sebou, před sebou ještě mnohé zajímavé a současně se může pyšnit tím, že je úspěšná. Obecně totiž zájem hudebních fanoušků o víkendové festivaly pod širým nebem oproti loňsku neklesl. U většiny se držel na stejné úrovni jako loni, leckde mírně stoupl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zpěvák Petr Kolář na festivalu Benátská!

Článek

Pořadatelé největšího českého letního festivalu Colours of Ostrava již několik let počet diváků nezveřejňují. Industriální Dolní oblast Vítkovic, kde se akce koná, byla nicméně stejně jako loni i v předešlých letech plná. Nebylo sice vyprodáno, nicméně počet diváků zůstal odhadem stejný. V Ostravě mohlo být více než padesát tisíc lidí.

„Mohu potvrdit, že jsme zaznamenali mírný nárůst. Areál byl stejně jako loni plný, byla v něm spousta diváků a zároveň pro ně byl zachovaný komfort a zázemí,“ řekl Právu mluvčí Colours of Ostrava Jiří Sedlák.

Festival Rock for People, jenž se tradičně koná v první sváteční dny v červenci ve Festivalparku v Hradci Králové, letos rovněž zaznamenal v porovnání s loňskem vyšší počet diváků. Mělo to objektivní důvod.

„Loni přišlo dvacet pět tisíc unikátních návštěvníků, letos to bylo dvacet sedm tisíc. Loni nám mnoho diváků odtáhl koncert skupiny Rolling Stones v Praze v Letňanech. Řada těch, kteří mohli přijet na Rock for People, na něj nepochybně zamířila,“ uvedla pro Právo Silvie Marková, mluvčí festivalu.

Foto: Rock for People - Petr Klapper

Již první den přišlo na festival mnoho diváků

Podle sdělení pořadatelů přehlídky Benátská!, jež se konala na konci července ve Vesci v Liberci, na ni přišlo zhruba tolik diváků jako v minulých letech, tedy více než čtyřicet tisíc v součtu za všechny tři dny. Nejvíce jich bylo v sobotu, šestnáct tisíc.

„Divácký zájem nás velmi těší. Budeme se snažit, abychom je nezklamali a potěšili je i v dalších ročnících. Už nyní na tom pracujeme,“ sdělili pořadatelé.

Festivaly s delší historií a dobrým renomé si zkrátka na nezájem diváků nemohou stěžovat. Týká se to kupříkladu i Sázavafestu, putovních Hradů CZ, stejně tak druhého ročníku Přehrady festu, jenž měl zastávky na třech místech, a byť nebylo pokaždé ideální počasí, pořadatelé jsou s návštěvností spokojeni a vyhlásili pro příští rok třetí ročník.

Někdy úřadovalo počasí

Počet návštěvníků na dalším velkém festivalu Votvírák, jenž se uskutečnil v polovině června na letišti v Milovicích, výrazně ovlivnilo špatné počasí. Podle dramaturgyně Martiny Jablanovské kvůli němu nedorazila řada těch, kteří již měli zakoupené vstupenky.

„Co se týče předprodeje vstupenek, prodali jsme jich tolik, kolik v loňském roce. Na samotné akci ale bylo diváků méně. Stoprocentně v tom hrálo roli počasí. Plus minus dva tisíce lidí z těch, kteří si koupili lístky předem, kvůli němu nedorazilo,“ uvedla pro Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Publikum na festivalu Benátská!

Ve stejném termínu se konal festival Broumovská kytara. Ten musel být dokonce předčasně ukončen. Během koncertu domácí skupiny Imodium se přihnaly bouřka a silný déšť, které během několika minut znemožnily další konání akce.

„Po letošním předčasně ukončeném ročníku bychom rádi ohlásili ročník další. Bude v pořadí dvacátý čtvrtý. Než spustíme předprodej, rádi bychom vám sdělili, že držitelé vstupenky z letošního ročníku budou mít vstupné na Broumovskou kytaru 2020 za poloviční cenu,“ napsali pořadatelé na facebookový profil festivalu.

Ještě pár dobrých akcí

Letní festivalová sezona má před sebou ještě několik akcí, které jistě přilákají větší množství diváků. Ve čtvrtek začal v Hradci Králové Hip Hop Kemp s účastí mnoha zahraničních i našich umělců. V pátek odstartovalo ve Vizovicích Trnkobraní s účastí kapel Chinaski, Kryštof nebo Mirai.

V sobotu se v Českém Brodu odehraje akce Brod 1995, na které se představí Horkýže Slíže, Lenny, Gaia Mesiah a další. Příští týden se uskuteční ve Slaném festival Valník a na Festival Okoř přijedou následující sobotu Mig 21, Divokej Bill nebo Marek Ztracený.

Za pozornost jistě bude stát přehlídka Rock for Churchill ve Vroutku u Podbořan, která poslední víkend v srpnu přivítá Skindred, J.A.R. nebo Tata Bojs.

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám