Hlavní obsah

Lázně Luhačovice chtějí znovu do UNESCO

Právo, Jiří Růžička

Ve středu se veřejnosti po rozsáhlé rekonstrukci otevřela kolonáda největších moravských lázní v Luhačovicích na Zlínsku. Lázně se budou i nadále snažit o zápis na listinu světového dědictví UNESCO. Potvrdil to generální ředitel a.s. Lázně Luhačovice Eduard Bláha.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Luhačovice

Článek

Oprava chátrající kolonády byla jedním z významných kroků, který má luhačovické lázně k zápisu do seznamu UNESCO přiblížit.

„Unést zátěž výdajů na rekonstrukci nám umožnila snaha spousty zapálených patriotů o zápis Luhačovic na seznam UNESCO. Nebyla sice nakonec úspěšná, ale přinesla dotační prostředky. Zdejší lázně jsou opravdu jiné než západočeské či evropské lázně sdružené do společné nominace na zápis do UNESCO,“ připomněl Bláha. „Právě odlišnost Luhačovic stála před čtyřmi lety za jejich vyškrtnutím z uvedené nominace. Mrzet by nás to ale nemělo. Luhačovice si zaslouží svůj vlastní jedinečný zápis, o který budeme spolu s vedením města i Národním památkovým ústavem usilovat,“ podtrhl Eduard Bláha.

Návrat k původnímu stavu

Lázeňská kolonáda v Luhačovicích je kulturní památka České republiky. Pozdně funkcionalistický komplex citlivě zapojený do okolní krajiny je dílem brněnského architekta Oskara Pořísky (1897-1982). Sestává ze tří vzájemně propojených objektů haly Vincentka a Velké a Malé kolonády. Stavby vyrostly na jižní straně lázeňského náměstí mezi roky 1947-1951. Svou kompozicí uzavírají tento prostor a tvoří protiváhu výrazných solitérů Společenského domu, Jurkovičova domu a Domu Bedřicha Smetany.

Projekt stavebních úprav se  musel vypořádat s neutěšeným stavem železobetonových konstrukcí a izolací. Maximálně se zachovaly původní prvky. Repliky byly velmi nákladné a připouštěly se pouze výjimečně. Kolonáda se vrátila do původní barevnosti. V polovině srpna byla zpřístupněna hala Vincentka, která po opravě působí světleji, je vzdušná a barevně sladěná jako před sedmdesáti lety, kdy byla postavena.

Druhé pítko Vincentky

Novinkou je druhé pítko Vincentky uprostřed kolonády umožňující přístup i mimo provozní dobu haly, vedle níž je také nově zřízené informační centrum. Zpřístupněna jsou nepoužívaná atria, vidět je původní studna pramene Vincentky z roku 1938, která však nebyla nikdy používána. Zaujme obnovený světlík nad ústředním motivem mozaiky a nové osvětlení.

„Naší snahu o zápis Luhačovic na seznam UNESCO chceme stvrdit obnovou areálu Vodoléčebného pavilonu a Slunečních lázní,“ řekl Eduard Bláha. S rekonstrukcí nejrozsáhlejšího Jurkovičova areálu v Luhačovicích se počítá v roce 2022. Financování bude podobně jako u kolonády zajištěno z IROP v kombinaci s vlastními zdroji akciové společnosti Lázně Luhačovice. „Úspěšná realizace by byla tím nejlepším důkazem, že je kulturní dědictví v Luhačovicích v dobrých rukou a svůj zápis do UNESCO si zaslouží,“ dodal Eduard Bláha.

Celkové náklady na dokončenou opravu kolonády činí přes 115,5 milionů korun, z toho 98,5 milionu má pokrýt dotace z fondu EU, dar společnosti Lázně Luhačovice je 17,2 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám