Hlavní obsah

Kulturní tipy

Stoner rock žánrově charakterizuje nové, již druhé album britské skupiny The Music. Milovníky mytologií starodávných etnik zase potěší kniha, jejíž protagonisty jsou amazonští Indiáni.

Foto: Petr Pavelka

lampionový průvod

Článek

The Music: Welcome To The North

Druhé album skupiny The Music z anglického Leedsu pokračuje v tom, čím se před dvěma lety uvedla. Její hudba se označuje jako stoner rock, tedy vycházející ze zemitého a skřípavého rocku šedesátých a sedmdesátých let, v tomto případě mocně využívající současných zvukových obvyklostí. Je to velmi silná nahrávka, pro znalce cosi jako spojení The Stone Roses a The Verve. Zajímavé na poslech, pozoruhodné ve výsledku, navíc vůbec ne prvoplánově melodické.

EMI, 55:15

Mnislav Zelený-Atapana: Duch s rozkvetlým penisem

(Mýty amazonských indiánů)

Mezi amazonskými indiány Machiguengy, kteří v současnosti přežívají na území Peru, se dodnes vypráví příběh o ženě, která se kdysi rozhodla otrávit svého manžela, neboť milovala jeho syna z prvního manželství. Když muž poznal její záměr, rozpálil se hněvem a začal ženu hledat. Ta se však zavčas ukryla v kmeni stromu pánaro. Pološílený muž si pak v zoufalství zastrčil mezi hýždě hořící bambusovou palici a vylétl na oblohu. Létá tam dodnes a říkáme mu kometa.

Přestože původní lid Velké Amazonie obýval tento prostor už od pátého tisíciletí před Kristem a na počátku 16.století se dal počítat na miliony, kvůli agresivní bělošské civilizaci dnes stojí jeho kultura na prahu zániku. Také amazonští indiáni mají svou bohatou mytologii. Příběhy, které vyprávějí o původu člověka, Slunce, ohně nebo smrti. Etnograf Mnislav Zelený-Atapana do své knihy zařadil na osmdesát takových příběhů a navrch je doplnil odbornou úvodní částí o historii a životě původních obyvatel Amazonie.    

Vydalo Argo, 374 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám