Hlavní obsah

Kritici grantového systému: Poradní sbor Béma komisi nenahradí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poradní sbor pražského primátora, který by měl napříště posuzovat žádosti o kulturní granty, nemůže podle kritiků současného systému udělování příspěvků nahradit grantovou komisi. Jde v podstatě o jedinou výtku, kterou mají k novým krokům primátora Pavla Béma (ODS) v kultuře. Podle členek současné komise Marty Smolíkové a Yvony Kreuzmannové je její zrušení hledáním viníka současné krize.

Článek

Komise neměla podle Kreuzmannové v návrzích na udělení grantů volné ruce. "Není vyvozena žádná politická a úřední odpovědnost," řekla ve středu Kreuzmannová. Jmenovala radního pro kulturu Milana Richtra, předsedu zastupitelského výboru pro kulturu Ondřeje Pechu (oba ODS) a ředitele kulturního a památkového odboru Jana Kněžínka. Podle Smolíkové vzal primátor část viny na sebe, část viny přiznal Richtrovi, ale část také právě komisi.

Poradní sbor podle Smolíkové není tím, kdo by měl žádosti o granty posuzovat. Má podle ní stanovit pravidla, druhý orgán by se jimi měl řídit. To, že poradní sbor neexistoval, vedlo ke spornému grantovému systému, soudí Smolíková. Podle Kreuzmannové by měl poradní sbor říci, do kterých oblastí a kterým subjektům by měly plynout čtyřleté granty. Pro posuzování stovek žádostí o jednotlivé příspěvky by měly být zřízeny oborové komise, tvrdí.

Kdo bude v poradním sboru primátora, podle Smolíkové ještě není jasné. Mluví se prý o tom, že by v něm měli zasedat ředitelé příspěvkových organizací, zástupci velkých kulturních organizací či akademické obce.

K neziskovým mohou patřit i některé s.r.o.

Nynější kroky podle Kreuzmannové stoprocentně povedou k oddělení ziskové a neziskové kulturní sféry. Na rozdíl od majitele Divadla Ta Fantastika Petra Kratochvíla říká, že k neziskovým zařízením mohou patřit i některé společnosti s ručením omezeným. "Evropská legislativa nesleduje právní subjektivitu," řekla Kreuzmannová. Kratochvíl podle ní prosazuje americký model. Změny podle Kreuzmannové ale zase zůstaly jen u divadel a víceletých grantů. Na další oblasti kultury se podle ní zapomíná.

Bém s Richtrem v pondělí vydali prohlášení s tezemi, jak se přístup města v kultuře změní. Magistrát chce kulturním organizacím, které letos získaly ve víceletých grantech méně peněz než vloni, částku dorovnat. Musí se ale podrobit auditu, s čímž Kreuzmannová souhlasí. Přeměna městských scén z příspěvkových organizací na jinou právní formu bude pozastavena do doby, než se uskuteční jejich prověrky a vyhodnotí se první vlna transformace. Zrušena bude kritizovaná dotace na prodanou vstupenku. Město chce sjednotit čtyřleté granty. Všichni držitelé nynějších víceletých grantů, kteří budou souhlasit s auditem, by je měli i od ledna 2009.

Podle místopředsedy zastupitelského klubu ČSSD Miroslava Pocheho odpovídají primátorovy kroky tomu, co sociální demokraté žádali. Chtěli zejména zrušit dotaci na vstupenku a oddělit ziskovou a neziskovou sféru divadel. "Jsem rád, že se vedení města rozhodlo přehodnotit svou politiku v kultuře. Doufám, že opatření slíbená primátorem pomohou zlepšit celou situaci," řekl Poche.

Podle Jany Ryšlinkové (SNK ED) byla zrušena nejvíce problémová věc, tedy dotace na vstupenku. Ryšlinková také vítá odložení konkurzů na ředitele čtyř scén a pozastavení transformace divadel. "Hrozilo to velkou katastrofou," řekla. Nelíbí se jí ale zrušení grantové komise, která byla prý jediným pozitivem nynějšího grantového systému. "Není také řečeno nic o způsobu přidělování grantů ani peněz formou partnerství," dodala Ryšlinková.

Předseda zastupitelského klubu ODS Pavel Žďárský řekl, že se k novým krokům vyjádří až potom, co si s Bémem a Richtrem promluví. Soudí, že není možné, aby pokračovalo zvyšování částky na kulturní granty. "Naopak se musí snižovat," podotkl Žďárský. Připomněl, že už před dvěma lety žádal, aby zastupitelstvo uvedlo, jaká částka vyváží tezi, že Praha podporuje kulturu.

Únosná hranice na granty je podle Žďárského 150 miliónů korun. Letos město přidělilo 208 miliónů. Divadla by podle předsedy frakce ODS měla dostat určitou částku. Rozdělit by ji měla komise složená ze zástupců všech scén.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám