Hlavní obsah

Bém: Navrhnu zrušení dotace na vstupenku

– PRAHA
Právo, Jakub Mračno

Jádro sporu mezi vedením pražské radnice a nespokojenými umělci, takzvaná dotace na prodanou vstupenku, bude vyřešeno. Slibuje to ve svém pátečním prohlášení primátor Prahy Pavel Bém (ODS).

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Primátor Pavel Bém si minulý týden na zasedání oblékl neformální oděv a přinesl pivo. Kritizoval tak chování demonstrantů, prý chodí na zasedání zastupitelstva jako do hospody.

Článek

Dotaci na prodanou vstupenku, jako nový pilíř grantové politiky označil Bém za „odvážný krok“, který však ukázal i na slabiny celého systému, které jsou podle něj tak velké, že „navrhne zrušení dotace“.

V souvislosti s tím také upozornil na některé chyby, kterých se dopustil v grantové politice jeho stranický kolega Milan Richter. Bémovo prohlášení jako první zveřejnil server lidovky.cz.

Podle Richtera ale není na informaci nic nového. „Já sám jsem o tom mluvil už před třemi týdny, teď nedávno jsme to ale řešili s primátorem,“ řekl Právu Richter. Ten je podle svých slov připraven akceptovat jakékoliv smysluplné návrhy dosud rozzlobené kulturní obce, a to včetně dotace na prodanou vstupenku. Tu umělci označují za nástroj, „jak udělat z bohatých ještě bohatší a z chudých naopak chudší“.

Varují navíc, což uznává i Bém, že tak získávají podporu i subjekty, které jsou jasně komerčně zaměřené a z drtivé většiny slouží turistům.

Reklama

Související témata:

Související články

Kulatý stůl divadelníků granty nevyřešil

Mají divadla dostávat dotace na vstupenky? A mají vůbec dostávat granty? Všechna, nebo jen ta nezisková? Ani středeční jednání radního pro kulturu Milana...

Výběr článků

Načítám