Hlavní obsah

Komedie Vydrž miláčku! rozesmála diváky

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Držet při životě starou dobrou frašku není v současném divadle vůbec jednoduché. Kritika nad ní ohrnuje nos, její milovníci se přeorientovali na bezduchou zábavu čouhající z katí televizních bavičů. Pánbů proto zaplať za Ray Cooneyho & Johna Chapmana, a také za Zdeňka Černína, který jejich Vydrž, miláčku!, přinesl pod vánoční stromeček Brňákům v Městském divadle.

Foto: Radek Janka

Český pohár mládeže v cyklotrialu

Článek

Crouch a Bodley, spolumajitelé exkluzivního kožešnického salónu, prožívají kolosální trapnosti s dámami všeho druhu, případně s jejich žárlivými milenci a manžely. Jsou to historky za všechny prachy

Od časů Skálova Brouka v hlavě, shodou okolností také v MD Brno, se neobjevila na českém jevišti fraška, která dokázala vytěžit více komiky z trapných situací.

Gag stíhá gag

Již vstup Zdeňka Junáka (Bodley) na jeviště je impozantní. S Černínem si nad textem hry zaperlí o vlastních rolích v divadle, a od té chvíle bránice diváků neustává v natřásání. Suverénní tah na klín Janie (Jitka Čvančarová) kazí ale Bodleyovi poctivou neohrabaností Crouch (Viktor Skála). Pak se do toho ke všemu vmísí i její libově mafiánský frajer a manžel Harry (Martin Havelka).

Přesně načasované gagy vrší pyramidu lechtivostí. Z okna salónu na bulvár létají podprsenky, kalhotky, živůtky, punčochy, často všechno najednou. I s kožichy.

Soubor prokázal kvality

Naplno se prosazuje komediantství Ireny Konvalinové (Bodleyova manželka). Nenápadně groteskní komika zdobí Evu Jelínkovou a Zdeňka Bureše (manželé Frenchamovi). Erotikou srší Evelína Jirková (Slečna Sue)

Protiklad všech, šedivou myškou slečnou Tipdaleovou, ztvárnila jako vždy vynikající Helena Dvořáková. S takovým ansámblem si divadlo může dovolit i frašku. Je to ostatně žánr z nejtěžších. Právě pro tu lehkost.

Městské divadlo Brno - Ray Conney & John Chapman: Vydrž, miláčku! Přeložil Jiří Z. Novák. Režie Zdeněk Černín, scéna a kostýmy Jan Dušek, hudba David Rotter. Premiéry 18. a 19. prosince 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám