Hlavní obsah

Knižní tipy

Novinky, Salon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamlčené či neznámé skutečnosti v historii Ruska a Sovětského svazu, při jejichž čtení zamrazí. Nadto podané čtivou formou s ironií Janu Benešovi vlastní. Takový je literární tip Salonu.

Foto: Jan Kaše

I takto může Šumava vypadat na podzim (30.10.2012)

Článek

Zlobivý, prostořeký a nebojácný spisovatel, v letech 1969-1990 žijící v exilu, zafušoval do řemesla historikům a napsal "doplňkový studijní materiál" - inspirován proslulým Stalinovým dílkem, uváděným v podtitulu knihy, sepsal dějiny Ruska a Sovětského svazu.

Díky autorově schopnosti černé ironie čtení znamenité, ale úsměv často mrzne na rtech, zvlášť když autor líčí některé osudy a události, o nichž se sice v Rusku ví, ale dnešní Češi o nich často už nemají ani páru: smrt Alexandra Bloka či Borise Pasternaka (oba vlastně vyhladověni) nebo revolta dělníků v Novočerkessku v roce 1963, kterou Beneš považuje za poslední hřeb do Chruščovovy politické rakve.

Píše v souvislostech a zpříma a postoje Západu k SSSR například v kauze okupace Československa v roce 1968 opepří vzpomínkou na výrok britského ministerského předsedy Lloyda George: Sovětské Rusko je mi milejší než finančně zruinovaná Británie. Ano, Beneš je právě pro své kritické zaujetí vtipným a dobrým učitelem.

Jan Beneš: Čas voněl snem (Stručný přehled dějin VKS(b))

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám