Hlavní obsah

Knihou roku je Jezero Bianky Bellové

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na slavnostním předání cen 17. ročníku soutěže Magnesia Litera byla na Nové scéně Národního divadla v Praze v přímém přenosu ČT art vyhlášena Kniha roku. Stal se jí román, který spisovatelka Bianca Bellová nazvala Jezero. Rozhodlo o tom sto šestnáct hlasujících osobností z knižní branže, oslovených spolkem Litera.

Foto: Jakub Hněvkovský - Magnesia Litera

Autorka vítězné knihy Bianca Bellová.

Článek

Příběh ženy Nami, hledající smysl života i způsob záchrany, se ve vítězné knize odehrává v rybářské vesnici někde na konci světa. Autorka za něj získala finanční prémii dotovanou společností Karlovarské minerální vody.

V kategorii Kosmas Cena čtenářů hlasovalo 5200 čtenářů, většina pro knihu Markéty Zahradníkové a polského faráře Zbygniewa Czendlika Postel hospoda kostel. Přes deset tisíc hlasujících v kategorii Magnesia Blog roku rozhodlo pro KKRD Boys: Brblanina.

Pětičlenné poroty pak v tajném hlasování rozhodly, že Literu za prózu si odnesl Marek Šindelka za knihu Únava materiálu, Litera za poezii byla udělena Milanu Ohniskovi za Světlo v ráně, Literu za knihu pro děti a mládež získali Tomáš Končinský a Barbora Klárová za publikaci Překlep a Škraloup a Literu za naučnou literaturu má Petr Roubal za práci Československé spartakiády.

Nestor českých cestovatelů byl ověnčen Literou za nakladatelský čin, a sice za životopisnou knihu Adama Chrousta nazvanou Miloslav Stingl – Biografie cestovatelské legendy. Litera za překladovou knihu byla přiřčena románu Jasno lepo podstín zhyna Sary Baumeové, který z angličtiny přeložila Alice Hyrmanová McElveen. V oblasti publicistiky se dostalo ocenění Kateřině Šedé za portrét města Brnox. Hlavní porota rovněž udělila DILIA Litera pro objev roku Ondřeji Nezbedovi za Průvodce smrtelníka.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám