Hlavní obsah

Kabát koncertem otevřel O2 universum, výtěžek pošle dětem. Také točí nové album

Právo, Jaroslav Špulák

V roce 2017 přišlo na koncert kapely Kabát do pražské O2 areny 20 083 diváků. Pak ji trumfla Metallica, na niž v dubnu 2018 dorazilo 20 174 lidí, nicméně když se provozovatelé nové multifunkční haly O2 universum rozhodovali, jakým koncertem odstartují ostrý provoz, volba padla na Kabát. Ve čtvrtek 26. září nejpopulárnější česká kapela akt otevření haly vykonala.

Foto: Nicola Bernard

Kabát koncertoval v nové hale naostro jako první. Zleva Josef Vojtek a Milan Špalek.

Článek

Byl to koncert charitativní. Výtěžek z něho poputuje na konto nadace Dejme dětem šanci, která se snaží mladým lidem z dětských domovů ulehčit přípravu a vstup do samostatného života. A bylo samozřejmě vyprodáno, přišlo 4500 diváků.

Kabát nedávno dokončil v Plzni letošní turné a vystoupení v O2 universum jeho program připomnělo. Bylo nicméně o něco kratší, trvalo něco přes hodinu a půl. Došlo na oblíbené skladby Dole v dole, Go satane go, Šaman, Burlaci, Bára, Malá dáma, Kdoví jestli, Pohoda a další, v přídavku pak na Brousíme nože, Žízeň a Moderní děvče, o kterém zpěvák Josef Vojtek na pódiu řekl, že je to typ písničky, kterou z repertoáru vyhodíte a ona se vrátí oknem.

Foto: Nicola Bernard

Celkový pohled do haly O2 universum při koncertu Kabátu.

Publikum od začátku na skladby Kabátu nadšeně reagovalo, zpívalo s ním a došlo i na mexickou vlnu, kterou uprostřed koncertu odstartoval Vojtek tak přesně, že s posledním akordem písně dorazila po několika kolech přesně na druhý konec haly. Nechyběly pyrotechnické efekty a na velkém projekčním prostoru za kapelou běžely záběry z pódia a videa coby doprovody skladeb.

Album by mělo vyjít na jaře

„Jelikož máme během vystoupení v uších sluchátka, ve kterých každý slyšíme jen to, co si do nich dáme, nepociťuju při koncertech v halách rozdíly,“ řekl po koncertě v šatně nové haly Novinkám.cz zpěvák Josef Vojtek. „Publikum slyšíme přes ruchové mikrofony, jen když dohrajeme písničku. Je nicméně evidentní, že tahle nová hala byla postavena podle norem, které odpovídají tomu, aby sloužila několika účelům včetně koncertů.“

Foto: Nicola Bernard

Kytarista Kabátu Tomáš Krulich.

„Já si sluchátka z uší občas vytahoval, abych slyšel, co se v hale děje. Publikum bylo skvělé, jelo, zpívalo, bavilo se,“ dodal vedle sedící baskytarista Milan Špalek.

Kabát momentálně pracuje na novém albu. Dělá na něm s pauzami už rok, přičemž jeho letošní koncertní turné přípravu zastavilo. V následujících dnech se k práci vrátí.

„Máme hotových a ve studiu nahraných už asi třináct skladeb. Myslím si, že je mezi nimi pět šest takových, které mají šanci se na nové album dostat. Ty další musíme teprve napsat. Chtěli bychom mít k dispozici tak pětadvacet písniček, abychom měli z čeho vybírat,“ prozradil Špalek.

Dodal, že dnes už je mnohem těžší napsat a otextovat novou písničku tak, aby se kapela neopakovala a skladba byla dobrá.

Foto: Nicola Bernard

Celkový pohled na pódium během koncertu Kabátu v O2 universum.

„Už to nejde tak snadno jako dříve,“ potvrdil kytarista Ota Váňa. „Vážíme si každého dobrého nápadu. Tomáš Krulich, Milan a já se scházíme u Tomáše doma a přehráváme si své nápady. Když nějaký baví i ostatní dva, nahrajeme ho. Neznamená to ale, že se dostal na nové album. Klíčové slovo má Milan jako textař. Skladba uspěje, pokud mu přinese inspiraci na text.“

Plán Kabátu je takový, že by chtěl nové album vydat na jaře příštího roku. Na podzim 2020 by rád absolvoval halové turné.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám