Hlavní obsah

Jsem protestant a protestuji, prohlásil Friedrich Dürrenmatt

Právo, Aleš Knapp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prosinci si připomeneme třicáté výročí úmrtí a v lednu pak sté výročí narození švýcarského spisovatele, dramatika a malíře Friedricha Dürrenmatta. Po srpnu 1968 jako jeden z mála zahraničních vzdělanců veřejně odsoudil intervenci vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Dürrenmatt se tak stal u nás neosobou.

Foto: Profimedia.cz

Friedrich Dürrenmatt zemřel v roce 1990.

Článek

Syn protestantského faráře ze švýcarské miniobce Konolfingen v kantonu Bern je známý hlavně díky dramatům Fyzikové a Návštěva staré dámy. Film Stalo se za bílého dne, tematizující stíhání pedofilního vraha lákajícího holčičky na čokoládové ježky, přebrušovala Československá televize i před rokem devětaosmdesátým. Všichni měli vědět, že roli policejního komisaře tu ztělesňuje Němec Heinz Rühmann.

Scénář je oficiálně připisován Dürrenmattovi. Ten se od dění filmu distancoval v próze Slib s podtitulem Rekviem na kriminální román. Tam se umanutému vyšetřovateli nedaří vraha dopadnout. Z toho mu lidově řečeno rupne v kouli. Ke zklamání diváků, kteří mají v detektivkách řečeno s F. X. Šaldou rádi „velebení fízlů“, skončí policajt jako santusák klimbající venku na lavičce.

Dürrenmatt v rané korespondenci napsal: „Jsem protestant a protestuji. “ V románovém fragmentu Penzista protestuje proti státně-policejním zločincům, ne proti těm, kdo se takzvaně provinili proti státu. Funkci prokurátora, v dnešní juristické hantýrce zvaného státní zástupce, zesměšňuje. Princip penzionovaného policajta zní: „Zatknul jsem tolik lidí, že mou povinností je konečně nikoho nezatknout. “

Centrum Friedricha Dürrenmatta v Neuchâtelu postavil švýcarský architekt Mario Botta. V roce 2000 rozšířil Dürrenmattův dům s výhledem na jezero. Do kantonu Neuchâtel se Dürrenmatt uchýlil podle vlastních slov jako do jazykového exilu.

Zakladatelka centra, první ředitelka a znalkyně Dürrenmattova odkazu Janine Perret-Sgualdo představila umělce i jako výtvarníka. Zavedla návštěvníky i na WC, jehož místnost si Dürrenmatt vlastnoručně vyzdobil portréty figur ze svých her a místnost nazval Sixtinská kaple.

Po rekonstrukci, která má být hotova v lednu, bude možné v centru navštívit i soukromou autorovu knihovnu obsahující mimo jiné tlustospis Kapitál od Karla Marxe. Do něho si Dürrenmatt na sedmdesáté stránce tužkou poznamenal: „Nečitelné.“

V lednu tu má být znovuotevřena i výstava Dürrenmattových výtvarných prací, včetně autoportrétů. Dürrenmatt prohlásil: „Čím je člověk starší, tím více se stává svou vlastní karikaturou.“

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám