Hlavní obsah

I tady žijí lidé, kteří si válku nevybrali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdy je výstava fotografií tak aktuální, jako v případě prezentace barevných snímků Jiřího Turka v pražské Leica Gallery. Zaznamenával život obyčejných lidí v Kábulu, těch, kteří si válku dobrovolně nevybrali, ale musí v té oblasti žít a snášet útrapy, které existence ve válečné zóně přináší. Turek proto nazval svou expozici I tady žijí lidé a návštěvníci ji mohou v galerii vidět do 24. dubna.

Foto: Jan Šída, Právo

Jiří Turek zaznamenával každodenní osudy obyčejných lidí ve válečné zóně.

Článek

Přesto tam autor, aspoň podle vlastních slov, nejel fotit válku. Tedy, abychom to upřesnili, nejel fotit prvoplánové znaky válečného konfliktu, to znamená po zuby ozbrojené vojáky, zničenou bojovou techniku, mrtvé oběti a temný dým na horizontu.

Představovalo by to pro něj klišé, na jeho snímcích je prostě neuvidíte. Turkovo mapování ozbrojeného konfliktu jde více pod povrch, nalézá ho v drobném detailu, v obvyklých každodenních činnostech i ve výrazech tváří, a hlavně v očích.

Když se díváme na snímek, na kterém hraje trojice chlapců fotbal a čtvrtý na ně vleže se zájmem kouká, nenapadlo by nás, že kdokoli z nich může být za chvíli mrtev. Stejně jako v případě cyklisty na kole, křižujícího ulici, nebo malého chlapce sedícího na kopečku na židličce, aby lépe viděl do kraje. Všechny tyto činnosti jsou běžné na celém světě, ať už žijete v zemi bez harašení zbraní, nebo s kalašnikovem za zády.

Fakt, že lidé na těchto fotografiích mají přece jen poněkud odlišné zkušenosti, je nejvíce markantní z jejich unavených tváří a vyhaslých očí. Jako by byli opotřebovaní každodenním stresem, neustálým strachem i permanentní tenzí.

Přesně taková je malá dívenka, dívající se do objektivu napůl fanfarónsky a napůl se strachem pod kůží. Její ústa jsou zdobená spíše ironickým šklebem než úsměvem. Tři rozostřené postavy připomínají přízraky, ne skutečné lidské bytosti.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám