Hlavní obsah

Hitfakers skládají už své písně, ale party pokračuje

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před patnácti lety začali hrát, chtěli se hudbou hlavně bavit. Vymýšleli nápadité coververze slavných písniček, hráli na menších koncertech i mejdanech a bylo jim dobře. Nymbursko-liberečtí Hitfakers nebyli ambiciózní kapela.

Foto: archiv kapely

Skupina Hitfakers. Ondřej Kuchař druhý zleva, Alfons Llupi uprostřed.

Článek

„Když se rozpadla skupina Doo-Bop, ve které kromě mě působil i náš dnešní bubeník Hynek Novotný, asi rok a půl se nic nedělo. Potom jsme si zavolali, řekli si, že bychom zase měli začít hrát, a shodli se na tom, že už nebudeme dělat žádné umění, protože trápení s ním jsme měli dost,“ začal odhalovat příběh Hitfakers kytarista Ondřej Kuchař.

Zpěvák Alfons Llupi hrál v polovině nultých let v kapele Albacross. Když skončila, přišla mu na stůl nabídka od kamaráda, jenž si ji objednal na koncert za sedmnácti tisíc korun.

„Byly to pro mě nezanedbatelné peníze. Oslovil jsem tedy kluky, které jsem znal, mezi nimi Ondru a Hynka, a postavili jsme kapelu. Dali jsme pár zkoušek a koncert odehráli. Bylo to první vystoupení Hitfakers,“ konstatoval Llupi.

Foto: archiv kapely

Hitfakers naživo.

Kuchař k tomu s úsměvem dodal, že měli nazkoušených tak málo písniček, že většinu z nich odehráli ten večer třikrát.

Potom spolu hráli zmíněné coververze a vystupovali pro zábavu svou i diváků. V novém aranžování skladeb byli tak důslední, že prý se stávalo, že posluchači poznali až na konci, o jakou předělávku písně jde. „Hráli jsme je hodně po svém,“ utrousil Kuchař.

Pak ale přišla doba, kdy se všichni členové Hitfakers rozešli se svými dívkami. Bylo to v roce 2013, a vzniklo tím dobré podhoubí pro návrat k původním písničkám. Byly hlavně o staré lásce a v roce 2014 z nich kapela sestavila debutové album Countless Days.

„V minulosti jsme hráli především funk, jenž nám zůstal v krvi. Není to ale styl, kterého bychom se striktně drželi. Nezahrajeme sice jakýkoli žánr, coververze nás však naučily slušně ovládat nástroje,“ vysvětlil Kuchař.

Předloni si uvědomili, že je skládání původních písniček zase baví víc než přehrávání cizích. Pustili se do práce a napsali jich dost na minialbum No Girls And Romantic Boys, jež vydali loni. Je hudebně pestré a je na něm i coververze skladby Wicked Game od Chrise Isaaka.

Foto: archiv kapely

Hitfakers

„V minulosti jsme hráli na party koncertech pro kámoše a bylo to fajn. Oni už ale na party nechodí, mají jiné starosti. Odešlo nám věrné publikum a my v sobě našli chuť věnovat se více vlastním písním,“ usmál se Llupi.

„A také jsme našli svůj sound. Dříve jsme prostě jen skládali písničky, dnes už víme, jak chceme znít,“ dodal Kuchař. Už tolik neposlouchají funk, přijímají i jiné vlivy, třeba severskou melancholii. A jde jim více o atmosféru skladeb, ne pouze o tempo a zábavu.

Jejich texty jsou anglické, Llupi přiznává, že mu jako rodilému Albánci čeština pořád ještě nejde. Zatím to měnit nehodlají, ale o výzvě zkusit napsat a nazpívat český text vědí.

„Můj sen je napsat velký příběhový text. Ještě jsem k tomu ale nedorostl,“ přiznal Llupi.

V České republice je od roku 1990. Bylo mu patnáct, když jeho rodina opustila komunistickou Albánii a přišla do Čech. Odtud totiž pocházela tatínkova babička, která se narodila v Polici nad Metují.

„Ještě jsem v tom městě nebyl, ale koupil jsem si motorku a chystám se tam. Příbuzní z babiččiny strany jsou dnes usídleni v Nymburku, Praze a Klatovech. Jezdím také často do Albánie a občas si říkám, že bych se tam chtěl vrátit,“ řekl Llupi.

Jedním dechem ale dodal, že se k němu Češi chovají skvěle a váží si toho, jak u nás umíme bezproblémově přijímat cizince. „Když o tom mluvím se svými albánskými přáteli z celé Evropy, všichni mi to závidí,“ dodal zpěvák, který v Nymburku pracuje jako kavárník.

Hitfakers momentálně vymýšlejí přitažlivé vizuální ztvárnění svých koncertů. Absolvují jich zhruba třicet za rok, ale letos, po vydání EP, by jich chtěli odehrát více. Chystají také další minialbum, které pak s tím prvním spojí v celou desku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám