Hlavní obsah

Fukušima. V dramatu o jaderné katastrofě si zahraje Ken Watanabe

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Setsuro Wakamatsu se ujme natáčení filmu Fukušima 50. Hlavní role budou mít Koichi Sato a Ken Watanabe.

Foto: Profimedia.cz

Herec Ken Watanabe

Článek

Japonskou jadernou elektrárnu Fukušima zasáhla v roce 2011 vlna tsunami a poškodila jaderné zařízení. Jednalo se o vůbec nejhorší průmyslovou katastrofu v zemi, která si vyžádala tisíce mrtvých a mohutnou evakuaci obyvatel.

Film je založen na knize Ryusha Kadoty a pro film ji upravil Yoichi Maekawa. Je vyprávěn z pohledu dělníků a jejich předáků Isakiho a Yoshidy, kteří se rozhodli riskovat životy a zůstat na elektrárně, aby zabránili totální destrukci reaktorů, jež by mohla ohrozit životy asi 50 miliónů lidí v okolí. Tito zaměstnanci pak byli nazýváni „Fukušimská padesátka“.

„Nehoda ve Fukušimě otřásla nejen Japonskem, ale celým světem. Ten film je o dělnících v první linii, kteří čelili bezprecedentní krizi a riskovali své životy,“ řekl Setsuro Wakamatsu.

Druhý Černobyl

Havárie ve Fukušimě nastala po zemětřesení o síle devíti stupňů, po kterém následovala osudová vlna. Zemřelo asi 15 000 lidí a dále muselo být evakuováno 160 000 lidí. Jde o největší nukleární katastrofou od havárie ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986.

Podle vědců byl v roce 2011 každý člověk na Zemi vystaven dávce radioaktivního záření. Prokázal to globální výzkum Norského institutu pro výzkum ovzduší. Odborníci ale uklidňují, že není důvod k panice.

Každý člověk dostal podle Norů v průměru dávku asi 0,5 millisievertu, což odpovídá jednomu rentgenovému vyšetření u lékaře. Lidé, kteří žili v okolí Fukušimy, ale dostali dávku mnohonásobně vyšší – od jednoho do pěti millisievertů. Nemoc z ozáření vyvolává až dávka okolo 1000 millisievertů. Rostliny a živočichy uvolněná radiace zasáhla víc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám