Hlavní obsah

Katastrofa ve Fukušimě bude Japonce stát 4,6 biliónu korun

Tokio

Japonská vláda odhadla celkové náklady na odstraňování škod po katastrofě v jaderné elektrárně Fukušima způsobené zemětřesením na dvacet biliónů jenů (4,6 biliónu korun) Je to skoro dvojnásobek předchozího odhadu a čtyřnásobek původního, uvedla v pondělí BBC.

Foto: Kyodo News, ČTK/AP

Fukušimská jaderná elektrárna

Článek

Před třemi lety odhadovalo ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu, že celkové náklady budou činit 11 biliónů jenů. Původní odhad hned po katastrofě z roku 2011 počítal s 5,5 biliónu, uvedl list The Japan Times.

Většina peněz jde na kompenzace obětem, jejichž výše stoupla o padesát procent na osm biliónů jenů. Druhou největší položkou je pak dekontaminace, náklady na ni se zdvojnásobily a dosahují pěti biliónů.

Další dva bilióny jsou na odstavení elektrárny a na likvidaci radioaktivní vody v jejím areálu.

Zatím ale není jasné, kdo zaplatí náklady na dekontaminaci a vyřazení elektrárny z provozu. Vláda uváděla, že to udělá firma Tokyo Electric Power vlastnící elektrárnu, jenomže není jasné, zda by to byla schopna zaplatit, i když dostala bezúročnou půjčku ve výši devíti biliónů z vládních dluhopisů. Tu bude podle odhadů splácet třicet let.

Náklady zaplatí i odběratelé

V pondělí vláda připustila, že to zaplatí i odběratelé elektrického proudu; zvýšit by se měly pro nové odběratele ceny za přenos energie.

Při zemětřesení o síle 8,9 stupně, které 11. března 2011 zvedlo ohromnou, až 38 metrů vysokou vlnu tsunami, zahynulo na 18 000 lidí. V elektrárně se roztavila jádra tří reaktorů. Dále bylo poničeno a zničeno 4000 cest, 78 mostů a 29 železničních tratí. Vlny pronikly až 15 km hluboko do vnitrozemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám