Hlavní obsah

Japonci plánují vypuštění vody z Fukušimy do moře. Je kontaminovaná tritiem

Tokio

Japonci se do Tichého oceánu chystají vypustit ze zemětřesením a následnou vlnou tsunami zdevastované jaderné elektrárny Fukušima tisíce tun vody kontaminované tritiem. Pět let po havárii musí vodou chladit přehřívající se reaktory. Ta je sice následně očištěna od cesia a stroncia, nikoliv však od tritia, které například podle Američanů představuje zdravotní riziko. Čeká se jen na politické rozhodnutí.

Foto: Kyodo, Reuters

Inspektoři pro jadernou bezpečnosti v komplexu jaderné elektrárny Fukušima. Ilustrační foto

Článek

K chlazení roztavených reaktorů je podle agentury AP každý den potřeba okolo 300 tun vody, která je následně skladována v prostoru elektrárny.

V komplexu se tak nahromadilo už okolo tisícovky kontejnerů, přičemž každý z nich pojme stovky tun kontaminované tekutiny. A Japonci ji teď přes protesty aktivistů, rybářů a části odborné i široké veřejnosti plánují odčerpat do oceánu.

Podle odborníků dosahuje intenzita záření z kontaminované vody 3,14 peta Becquerellů nebo-li 34 000 000 000 000 00 Becquerellů (více ZDE).

Názory odborníků na to, zda může tritiem kontaminovaná voda v daném množství poškodit životní prostředí nebo ohrozit lidské zdraví, se rozcházejí.

Pokud by se - teoreticky - veškeré tritium v uskladněné vodě koncentrovalo, dalo by dohromady okolo 57 mililitrů koncentrátu, který má být vylit do oceánu. Jde však o radiaci, a tak tento příměr odborníky příliš neuklidňuje.

Voda se někam odčerpat musí

„Jakékoliv vystavení tritiu může znamenat zdravotní riziko, které se zvyšuje spolu s délkou expozice,“ míní například mluvčí americké Agentury pro ochranu životního prostředí Robert Daguillard. Riziko je podle něj vyšší zejména u dětí.

Foto: Toshifumi Kitamura/Pool/Files , Reuters

Stavba ochranného pláště kolem čtvrtého reaktoru fukušimské elektrárny

Naopak jeho krajanka Rosa Yangová z Výzkumného ústavu pro elektrickou energii, která působí jako poradkyně společnosti Tepco, míní, že je voda z Fukušimy neškodná. Navrhuje proto, aby ji někdo z vládních kruhů na veřejnosti demonstrativně vypil.

Tepco se k tritiu obšírněji nevyjadřuje, podle agentury AP tak činí proto, že čeká na politické rozhodnutí z Tokia.

Buď jak buď, kontaminovaná voda se v elektrárně hromadí, a jelikož je její dekontaminace nemožná, respektive v takovém množství příliš náročná, vypustit se někam musí. Otázkou je kdy a kam, připouštějí podle agentury AP pracovníci Tepca pod podmínkou anonymity.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Informace o plánovaném vypuštění kontaminované vody přichází necelý měsíc poté, co vyšlo najevo, že počet případů rakoviny štítné žlázy u japonských dětí vzrostl po katastrofě ve fukušimské jaderné elektrárně desetinásobně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám