Hlavní obsah

U prvního dělníka z Fukušimy byla prokázána nemoc z ozáření

Tokio

Více než čtyři roky po jaderné havárii v japonské elektrárně Fukušima byla jednomu z bývalých zaměstnanců diagnostikována nemoc z ozáření. Informovalo o tom japonské ministerstvo zdravotnictví s tím, že se jedná o dnes jedenačtyřicetiletého zaměstnance, který v areálu elektrárny pomáhal likvidovat následky nejhorší jaderné katastrofy od výbuchu Černobylu.

Foto: Kyodo, Reuters

Inspektoři pro jadernou bezpečnost v komplexu jaderné elektrárny Fukušima.

Článek

„V tomto případě není nejmenších pochyb. Ten muž navštívil lékaře, protože se necítil dobře, a byla mu diagnostikována leukémie,“ cituje agentura AFP nejmenovaný zdroj z ministerstva zdravotnictví.

Jedná se o zaměstnance, který po nehodě ve Fukušimě pracoval ještě další rok. Nosil ochranný oblek a podle všeho dodržoval i všechna další nařízená opatření. Kdy a jak byl kontaminován, tedy není jasné.

Úřady už muži přislíbily finanční kompenzaci, úhradu léčby i ušlého zisku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko - detailní záběry poškozených reaktorůVideo: Reuters

Lékaři prověřují další tři případy

Ministerstvo zdravotnictví nyní prověřuje další tři případy onkologických onemocnění u bývalých zaměstnanců elektrárny. Na likvidaci havárie se jich tři roky po tragédii podílelo na 45 tisíc.

První potvrzené onemocnění z ozáření ve Fukušimě přichází ani ne týden poté, co byl v Japonsku znovu uveden do provozu druhý jaderný reaktor.

Po havárii ve Fukušimě byly všechny reaktory v zemi odstaveny a k jejich opětovnému spuštění přikročila země vycházejícího slunce až letos.

Reklama

Výběr článků

Načítám