Hlavní obsah

Freddie Mercury zemřel před třiceti lety, ale jeho popularita odolává času

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Geniální zpěvák a skladatel Freddie Mercury (vlastním jménem Farrokh Bulsara) zemřel přesně před třiceti lety, 24. listopadu 1991. Jeho popularita až zázračně odolává času díky starým deskám i filmu Bohemian Rhapsody.

Foto: Profimedia.cz

Freddie Mercury

Článek

Farrokh Bulsara se narodil 5. září 1946 na Zanzibaru, kde má dokonce vlastní muzeum.

Starý dům v zanzibarském Stone Townu navštívil i kytarista Queen Brian May. Muzeum nabízí staré fotografie, novinové články a velké černé piano, na které kdysi brnkal malý Freddie.

Farrokh Bulsara ovšem strávil na Zanzibaru jen pár let, pak se rodina odstěhovala do Velké Británie. Mladík nastoupil na vysokou školu, začal experimentovat s rockem a přejmenoval se na Freddieho Mercuryho.

Foto: Profimedia.cz

Freddie Mercury

Queen založil v roce 1970 s kytaristou Brianem Mayem a bubeníkem Rogerem Taylorem. Tehdy si říkali Smile. Jejich styl byl natolik průkopnický a nezvyklý, že první desky Queen (1973) a Queen 2 (1974) ještě díru do světa neudělaly.

Freddie zpíval pompézní skladby, složité a s mnoha rytmickými zvraty, používal prvky opery a hard-rocku. Dost alternativní materiál pro komerční posluchače.

Od desky Sheer Heart Attack (1974) se situace postupně měnila. Na deskách A Night at the Opera (1975) a A Day at the Races (1976) Queen vybrousili styl k dokonalosti, nebyli už jen výstředními divochy.

Desky byly melodicky a pěvecky geniální, zvuk promyšlený, komplexní a moderní. Freddie nabízel experimentální, ale přitom líbivé písně, zkrátka dokonalý pop.

Mercury byl docela stydlivý a miloval scrabble, říká klávesák Queen

Kultura

Písnička Bohemian Rhapsody se proslavila po celém světě a z Mercuryho se stala jedna z největších rockových ikon všech dob.

V osmdesátých letech trochu pozměnil styl. Hudba Queen byla popovější, diskotékovější. Deska The Game (1980) byla ještě relativně rocková, ale Hot Space (1982) už vůbec. Navíc se nedočkala moc dobrého hodnocení.

Album The Works (1984) představovalo jakýsi kompromis mezi Freddieho diskotékovostí a rockovým základem Briana Maye.

Někde tam lze vystopovat konflikt, který vedl téměř k rozpadu kapely. Freddie se také rozhodl pro sólo kariéru, což ostatní moc netěšilo.

Foto: Profimedia.cz

Mercury v klipu I Want to Break Free.

Přesto se podařilo nahrát fantastické desky A Kind of Magic (1986), The Miracle (1989) a Innuendo (1991). I když komerčně byl králem pop music Michael Jackson, přínos Mercuryho je srovnatelný.

Vždyť napsal Bohemian Rhapsody, Somebody to Love, We Are the Champions nebo Don't Stop Me Now.

Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Rami Malek podal v roli Freddieho Mercuryho přesvědčivý výkon.

V roce 1991 zpěvák zemřel na AIDS, ale za obrovský úspěch Freddieho Mercuryho je třeba posmrtně uznat i film o skupině Queen Bohemian Rhapsody. I když se na něm nemohl podílet, znějí tam jeho písničky a jde o jeho osobnost.

Vynikající herec Rami Malek si za roli Mercuryho odnesl Oscara, BBC později film označila za komerčně nejúspěšnější snímek o hudební osobnosti všech dob.

Brian May připustil, že bude další film o Queen

Film

Bohemian Rhapsody utržila zhruba miliardu dolarů. Hodně pomohlo i to, že Freddie byl populární v Asii.

Japonci ho milovali, vystupoval tam nejednou a ani Čína není ke Queen úplně chladná. Komunistická cenzura povolila uvedení snímku, jenže si s ním trochu pohrála. Zmizely důležité prvky příběhu jako Freddieho homosexualita a drogy.

Brian May už uvažuje o pokračování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám