Hlavní obsah

Folk-rock s okouzlující atmosférou

Novinky, Stanislav Dvořák

John Mayer je šikovný chlapík z Connecticutu, držitel Grammy a komerčně úspěšný písničkář, který se pohybuje mezi popovým mainstreamem a oblastí blues a folku. Na každém ze svých alb se přibližuje víc k jednomu či druhému. Letos přišel s CD Born and Raised.

Foto: johnmayer.com

John Mayer

Článek

Už na přelomu devadesátých let a nového tisíciletí zaznamenal Mayer značný úspěch s prvními alby Room for Squares a Heavier Things. Roku 2003 pak obdržel první Grammy za nejlepší mužský vokální výkon v popu za Your Body Is a Wonderland.

Začal jako písničkář s akustickou kytarou, ale později ho stále více přitahovalo elektrické blues a dokonce spolupracoval se superhvězdami, jako jsou B. B. King a Eric Clapton. Další Grammy si připsal za album Continuum a píseň Waiting on the World to Change.

Na novince Born and Raised se přiklonil k měkkému folk-rocku. Uklidňujícímu zvuku alba vládne neprůrazná, jen lehce zkreslená kytara doplněná elektrickými klávesami a melancholickým vokálem. Mayerovo broukání připomíná třeba Bena Harpera s občasnými odkazy na Dylana.

Melodie má velmi slušné, ovšem málokterá přináší onu odzbrojující popovou chytlavost, která se na vás nalepí a nepustí (výjimku tvoří umírněně funková Something Like Olivia).

Není to popové album, které má za úkol plodit rádiové hity, spíše má jistou meditativní kvalitu, jde o desku s atmosférou ne nepodobnou třeba Tracy Chapmanové. Má kouzlo, kterému se dá podlehnout, i když si okamžitě nezapamatujete refrény.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám