Hlavní obsah

Filmová sezona začína dramatem Nabarvené ptáče

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejambicióznějších českých filmových projektů, Nabarvené ptáče scenáristy a režiséra Václava Marhoula, zahájí podzimní sezonu domácí tvorby. Ta pak bude pokračovat velmi pestrou žánrovou skladbou a do konce roku nabídne divákům čtyřiadvacet českých a koprodukčních premiér. Podívejme se na některé z nich.

Foto: Jan Dobrovský

Nabarvené ptáče

Článek

Černobílou adaptaci světového bestselleru Jerzyho Kosinskeho Nabarvené ptáče chystal Marhoul deset let a podařilo se mu do luxusního mezinárodního obsazení získat herce, jako jsou Stellan Skarsgard, Harvey Keitel či Udo Kier. Ale Petra Kotlára, představitele malého chlapce, který během 2. světové války sám putuje po polském a ukrajinském venkově a prochází mnoha utrpeními, našel v Česku.

Komedie, kam se podíváš. Bude k smíchu?

Až na několik výjimek se české komedie staly nejsmutnější položkou domácí filmové tvorby. Doufejme tedy, že v následujících měsících bude těch výjimek větší než miniaturní množství.

Ještě v září (od 19. 9.) bude o přízeň diváků usilovat Román pro pokročilé (s Románem pro muže ani pro ženy nemá nic společného), v němž režisérka Zita Marinovová zkoumá, jaký je život rozvedených mužů, oddělených naštvanou exmanželkou od stolu, lože a účtu, a jak rozvod zapůsobí na jejich morálku a sebevědomí. Do hlavních rolí obsadila Marka Vašuta a Miroslava Etzlera, dále hrají Jitka Čvančarová či Berenika Kohoutová.

Foto: Falcon

Poslední aristokratka

Milovníci bestselleru Poslední aristokratka si namasírují bránice na 24. říjen, kdy vstoupí do kin stejnojmenný film Jiřího Vejdělka s hvězdným hereckým obsazením: Hynek Čermák, Tatiana Vilhelmová, Eliška Balzerová a další tvoří rodinu i osazenstvo hradu Kostka, kam se vrací z Ameriky dědic restitučního nároku.

Romantická komedie Ženská na vrcholu se pokusí zahnat chmury vrcholícího podzimu od 7. listopadu. Trochu svérázná svobodná majitelka biokavárny Helena (Anna Polívková) odjíždí s osmiletým synem strávit advent v klidu na horách. Dílem osudu se však místo v luxusním hotelu ocitá ve vysokohorské chatě, kde samotářský horal Richard (Martin Dejdar) žije se svou dcerkou Zuzou a bratrem Mišem. A to ještě Helena netuší, že starostlivá matka (Jana Preissová) donutila otce (Bolek Polívka), aby se za nimi na hory vydali.

Na domovní schůzi se odehrává režijní debut herce Jiřího Havelky Vlastníci (21. listopadu), nové postavy si pod novým režijním vedením a v docela jiném příběhu vyjedou od 5. prosince na hory ve Špindlu 2, advent rozveselí Pat a Mat 3.

Suchý, Trnka i Bělohlávek

Film Jiří Suchý - Lehce s životem se prát vyhrál diváckou cenu Práva na letošním karlovarském festivalu, do kin vstoupí 26. září a milovníci zejména zlaté éry Semaforu (té s Jiřím Šlitrem) si připomenou spoustu písniček i „horu bezvadnejch fórů“ té doby.

Jen o týden později, 3. října, mohou diváci vyrazit na další dokument o výrazné osobnosti české kultury Jiří Bělohlávek: „Když já tak rád diriguju.“

„Výborný dokument o Jiřím Bělohlávkovi nás nechává nahlédnout do kuchyně jeho tvůrčího procesu, filozofie a přístupu nejen k hudbě, ale i životu. Dokumentarista Roman Vávra se snaží dostat pod kůži tomuto výjimečnému člověku a jedinečnému umělci a daří se mu to, neboť na to jde přes muziku, a to je jediná možná cesta,“ říká o filmu Michaela Hubálková ze společnosti Aerofilms.

Foto: Karel Ludwig Archiv Baamp, M. Cochola

Jiří Trnka: Nalezený přítel

A do třetice přijde 28. listopadu dokument Jiří Trnka: Nalezený přítel o jednom z největších českých umělců 20. století a zakladatelů loutkové animace.

Dramata i thriller

Podle stejnojmenné knihy Jaroslava Rudiše natočil Štěpán Altrichter Národní třídu s Hynkem Čermákem v hlavní roli. Film, který má premiéru 26. září, kombinuje dramatický příběh s černým humorem. Jeho ústřední hrdina Vandam žije sám na okraji Prahy a každý den doma cvičí, aby byl v kondici. Večer chodí se svými kumpány na pivo, často a rád se porve. Je znalec dějin a válek. Má pocit, že svět míří k zániku, že se schyluje k velké bitvě. A tak cvičí, aby byl na tu poslední, rozhodující bitvu nachystaný.

Foto: Falcon

Poslední aristokratka

Příběh filmu Ireny Pavláskové Pražské orgie (10. října) nás zavádí do poloviny 70. let. Slavný americký spisovatel Nathan Zuckeiman - často využívané alter ego Philipa Rotha - přijíždí do Pluhy, aby zachránil a odvezl rukopis nevydané knihy. Na pražské misi se seznámí se svéráznou a nezkrotnou spisovatelkou Olgou a pronikne na vyhlášené večírky, na nichž každý hledá únik ke krátké svobodě po svém.

O týden později vstoupí do kin Staříci. V této svérázné roadmovie se dva bývalí političtí vězni ve více než pokročilém věku vydávají ve staré obytné dodávce napříč republikou s cílem vypátrat a zabít komunistického prokurátora z 50. let, který nebyl za své činy nikdy oficiálně potrestán. Bývalí odbojáři se teď místo totalitní společnosti musí utkat nejen se svým stářím. Hrají je Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička.

V listopadu 2019 přijde do kin thriller Amnestie a v něm největší vzpoura ve vězeňské historii Československa, k níž došlo po rozsáhlé amnestii Václava Havla. Ta se totiž těžkých zločinců v leopoldovské věznici netýkala a oni vyhlásili hladovku a následně na mnoho dní věznici obsadili. Vzpoura v Leopoldově trvala téměř dva týdny, ukončit ji musela až policie a speciální jednotky s využitím vojenské techniky.

Foto: CinemArt

Abstinent

O tom, jak rychle se lze dostat na dno lahve i života a jak těžké je se od něj odrazit, je snímek Abstinent, o němž jeho režisér David Vigner říká: „Mou snahou je vyprávět filmový příběh alkoholika z pohledu teenagera, který teprve vstupuje do dospělého života. Ve filmu odkrývám jeho citlivou duši, cestu k vypořádání  se s tímto osudovým problémem." V titulní roli uvidíme Josefa Trojana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám