Hlavní obsah

Film podle Salmana Rushdieho Indové povolili, může vyvolat protesty

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indická vláda prostřednictvím své komise povolila bez výhrad promítat kontroverzní film podle knihy Salmana Rushdieho Děti půlnoci, což nečekala ani režisérka Dípa Mehta.

Foto: ČTK/AP

Salman Rushdie

Článek

"Indie, jsme tu - nedotčení. Skvělé zprávy... Děti půlnoci prošly přes indické cenzory, aniž by vystřihli jediný záběr. Jsme se Salmanem Rushdiem napjatí," napsala režisérka na Twitteru.

Je to jistě i dobrá zpráva o stavu demokracie v Indii, ale film by mohl vyvolat protesty, až se tam začne příští rok promítat. Po úspěšném uvedení na festivale v kanadském Torontu stále panují obavy, že někteří Indové nesnesou kritiku bývalé premiérky Indíry Gándíové. Film ovšem zakoupila společnost PVR Pictures, jedna z největších v zemi.

Režisérka i autor předlohy patří k velmi kontroverzním postavám. Dípa Mehta se svěřila se svými obavami o osud filmu v září listu The Hindustan Times. Řekla, že ačkoliv neexistuje žádný oficiální zákaz, distributoři se už předem bojí, že způsobí poprask. Byla by ale škoda, kdyby nejistí politici připravili lidi v Indii o příležitost udělat si vlastní názor.

Reklama

Výběr článků

Načítám