Hlavní obsah

Film o hledání krásy, která hodně stojí

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká žena a švédská ocel vydrží všechno - tak praví populární lidové rčení. O tom, co je ochotná a schopná běžná Češka vydržet, podstoupit a obětovat, aby se přiblížila současnému ideálu krásy, a kdo na tom nejvíc vydělává, vypráví celovečerní dokument Ženy pro měny.

Foto: Dana Kacerlová
Článek

Film, který natočila jako svou absolventskou práci na FAMU Erika Hníková, je podle ní určen především ženám, které systému "modelek z titulních stran" podléhají, a patnáctiletým dívkám, které se těmi modelkami chtějí stát.

Hrdinkami jsou čtyři ženy. Eva, která podstoupila již několik operací prsou, Magda, jež absolvovala všechny myslitelné hubnoucí diety, Karolína, obklopená kilogramy pleťových krémů, masek a mlék, a Zuzana, kterou autorka sledovala na její cestě ke kariéře modelky.

"Každou jsem našla jinak," vzpomíná Hníková. "Ženu před operací jsem hledala inzerátem. Z těch, co se ozvaly, jsem si vybrala devatenáctiletou holku, která chtěla zvětšit prsa proto, že bude v létě prodávat párky ve stánku u Máchova jezera. Ale ta si to pak rozmyslela. Zato Eva Doležalová mi několikrát sama volala, že je ta pravá," vzpomíná režisérka.

Magdu našla v programu Stop obezitě a "trendy" dívku hledala v pražských obchodních domech. "Také tady jsem vybrala původně jinou - měla v předsíni asi sto párů bot. I ona nakonec odřekla a Karolinu mi dohodila kamarádka."

Ženy sobě

Náhodou se do filmu dostala Zuzana. Hníková sledovala výběr dívek pro modelingovou agenturu, jela natáčet do Hradce Králové a tam se na ni instinktivně zaměřila. Vůbec tehdy netušila, že se nakonec skutečně stane modelkou.

Dnes už je ale Zuzana zase doma. "Odjela jsem na dva měsíce do Tokia, pak na 14 dní Paříže, ale už mě to přestávalo bavit," vysvětluje. "Za ten týden finále nás do toho strašně vtáhli, půl roku se mi to líbilo, ale pak mi začalo být smutno, doléhal na mě stereotyp a najednou jsem neviděla důvod, proč mám být někde ve světě, když ostatní mohou být doma. Tak jsem se vrátila k mámě, ke kamarádům, na gympl."

Eva Doležalová má v tuto chvíli před sebou třetí operaci prsou a těžko říci, zda ji pocit, že by to mohlo být ještě lepší, někdy opustí...

Dokument Ženy pro měny je úsměvný i smutný, ale v každém případě dá nahlédnout pod pokličku touhy po kráse, jaká se právě teď nosí.

Kromě těchto čtyř žen v něm vystupují členky Anarchofeministické skupiny, šéfredaktorka jednoho z ženských časopisů, Linda Kazdová, která vyhrála v americké reality show Joe Millionaire. Dara Rollins v něm mluví o svých umělých prsou, plastický chirurg o operacích.

Film se promítá v kinech vybavených kvalitní digitální projekcí.

Ženy pro měny, ČR 2004

Námět, scénář, režie: Erika Hníková

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám