Hlavní obsah

Film Austrálie je příběh „ukradené generace“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh „ukradené generace“ původních australských obyvatel chtěl ve svém posledním filmu vyprávět režisér Baz Luhrmann. Současně chtěl autor oscarového snímku Moulin Rouge natočit výpravný velkofilm. Výsledkem je Austrálie, nejdražší film, který byl u protinožců natočen.

Článek

„Chtěl jsem se seriózně zabývat ukradenou generací a vyprávět ten případ poutavě,“ řekl Luhrmann novinářům v Londýně. „Má to být zábavný film – kombinace komedie, romance a akčního dramatu.“

Natočil snímek, který stál odhadem skoro 130 miliónů dolarů. Do hlavních rolí obsadil australské herce Nicole Kidmanovou a Hugha Jackmana. Kidmanová hraje anglickou aristokratku, která v předvečer druhé světové války přijíždí do Austrálie a cestou na svůj ranč se seznámí s Droverem (Jackmanem), se kterým pak žene přes kus kontinentu stádo krav do přístavu v Darwinu.

O ukradené generaci se dlouho nemluvilo

Vedle nevyhnutelné romance se také sblíží s jedenáctiletým Nullahem, který žije na ranči a je napůl běloch a napůl původní obyvatel kontinentu, Austrálec. Patří k „ukradené generaci“ dětí, které australské úřady odebíraly domorodým matkám a dávaly do ústavů na převýchovu.

„I když se s tím přestalo už v 70. letech, dlouho se o tom v Austrálii nemluvilo,“ řekl Jackman. „Já jsem o ukradené generaci na střední škole neslyšel. Dodnes mnoho Australanů nerozumí tomu, co se přesně dělo.“

:. Nicole Kidmanová   Foto: Bontonfilm

Film Austrálie trvá skoro tři hodiny. Snímek, v němž se střídají působivé okamžiky i klišé, vyvolal smíšené reakce kritiky. U diváků si vede zatím spíš dobře, ve Spojených státech se drží na čtvrté příčce žebříčku návštěvnosti a utržil tam přes 30 miliónů dolarů. U nás bude mít film premiéru 25. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám