Hlavní obsah

Filharmonici na Hradčanech ukončili sezónu

Právo, Vladimír Říha

Open-air koncertem na Hradčanském náměstí v Praze za přímého přenosu České televize zakončila v úterý večer Česká filharmonie 118. sezónu.

Foto: ČTK

Jiří Bělohlávek diriguje Českou filharmonii na Hradčanském náměstí.

Článek

V odpoledním programu před hlavním večerním koncertem podpořili filharmonici i mladé hudebníky a během koncertu za řízení Jiřího Bělohlávka byl pokřtěn právě vyšlý dvořákovský komplet se skladatelovými symfoniemi a koncerty. Představili se i čtyři vítězové soutěže Zahraj si s Českou filharmonií a ČF podpořila i charitativní program Linka bezpečí.

Ve srovnání s loňskou podobnou akcí na Staroměstském náměstí byl prostor před Hradem menší, a tak i při velké návštěvě, kde převažovali mladí lidé, se dostavilo kolem čtyř tisíc lidí, což je méně než loňských deset tisíc. Mnoho z nich sedělo i na zemi těsně před hlavním vchodem na Hrad. Odpolední program začal již v 15 hodin na postaveném pódiu proti Hradu třemi programy mladých studentských orchestrů, v nichž někteří filharmonici hostovali.

Hlavní program začal před zcela zaplněným náměstím po osmé hodině a trval hodinu a půl bez přestávky. Šéfdirigent Jiří Bělohlávek s ČF uvedl skladby Smetany, Dvořáka, Webera, Hummela, Iberta a dalších, ve čtyřech skladbách hostovali mladí vítězové ze soutěže Zahraj si s ČF. Z nich největší aplaus sklidil úplně na konec mladý saxofonista Lukáš Kolek s Ibertovým Concertinem da camera.

Program moderoval herec Jan Budař a až na zbytečné natahování trpělivosti hudbymilovných diváků neustálým opakováním spojení na Linku bezpečí byl celkem úspěšný.

Nic proti charitě, ale tentokrát to bylo až zbytečně přehnané. Nepovedla se také příliš zvuková kvalita technického přenosu na náměstí a měla daleko do loňské kvality při koncertu ČF a Bobbyho McFerrina.

Hlavní akt večera – křest zmíněné kolekce skladeb A. Dvořáka – i při přítomnosti čtyř hostů včetně zástupce firmy DECCA proběhl naopak velice uspěchaně. Ale to byla jen malá závada na jinak přitažlivém večeru, kterým zakončila ČF úspěšnou sezónu. Dvořákovskou kolekci bude propagovat ČF i během letošních letních koncertů v Rakousku, Itálii a na londýnských Proms.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám