Hlavní obsah

FFFILM s Japonkou a vesmírem

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden se koná pouze jedna filmová premiéra (britská romantická), ale to neznamená, že není o čem psát. Zastavíme se proto u Japonky ve Fargu a budeme stopovat vesmírem.

Foto: Život dětem, o. p. s.
Článek

Japonka ve sněhu

Skutečnost je někdy podivnější než Hollywood. Proto stojí za to zmínit se o následující události, i když k ní došlo už před třemi lety.

Osmadvacetiletá Takako Koniši odletěla počátkem listopadu 2001 z Tokia do Severní Dakoty. Zde ji zastavila policie, které bylo divné, že se mezi zasněženými poli prochází Japonka v kozačkách a minisukni. Pokusili se ženu vyslechnout a ta jim ukázala "velmi přibližnou mapu", na které byla zakreslena silnice a stromy, a pořád opakovala "Fargo, Fargo". Policisté se snažili ženě vysvětlit, že existuje několik dobrých důvodů, proč by neměla v minisukni chodit po sněhu, ale prý narazili na "jazykovou bariéru" a protože se Japonka nedopouštěla žádného přestupku, nechali ji jít.

Pointa? O týden později ji lovci našli zmrzlou v lesíku nedaleko zdejšího města Fargo.

Film FARGO měl v úvodních titulcích nápis "Natočeno na motivy skutečných událostí", ale nebyla to pravda. Byl to takový coenovský vtípek. Pokud se Takako Koniši skutečně vydala tisíce kilometrů do zasněženého Farga, aby zde hledala poklad, ukrytý Stevem Buscemim, je to skutečně ultimativní (TM Horst Fuchs) vtípek, podle kterého by bratři Coenové měli co nejrychleji natočit film.

Planetostopař

Když jsem zde ve FFFILMu psal o tom, že Ford Prefect bude černoch, v reakcích na článek se objevilo několik příspěvků jako "A Zaphod bude mít jednu hlavu, ne?". Vizionářské autory těchto příspěvků jistě potěší, že ve filmové verzi AUTOSTOPAŘE Zaphod Beeblebrox má skutečně jen jednu hlavu a druhá mu čas od času vyleze z nosní dírky!

To ale není všechno! Vzhledem k tomu, že o kosmické lodi "Heart of Gold" je v knize jasně napsáno, že "vypadá jako bota", je překvapivé, že ve filmu vypadá takto (nebo jde o speciální druh boty?):

Přesto si pořád myslím, že by mohlo jít o podařený a zábavný film. Nepůjde ovšem o věrnou adaptaci knihy, což bylo víceméně jasné od začátku. A Marvin je myslím slušný (toto je ilustrace, ne záběr z filmu):

Prvních pár vteřin pohyblivých záběrů z filmu najdete tady. Včetně žlutých buldozerů. Oficiální stránky jsou tady, ale je na nich pořád dost prázdno, i když americká premiéra je už v květnu.

Premiéry týdne

Jak jsem psal minule, tento týden má premiéru pouze romantická komedie WIMBLEDON, ve které Paul Bettany a Kirsten Dunstová hledají lásku mezi tenisovými míčky. Dá se na to koukat, ale celý ten podžánr "britská romantická komedie" mi začíná připadat nebezpečně šablonovitý a předvídatelný.

Ve zkratce...

Po delší době opět něco ze Something Awful. Začalo to pravděpodobně jako "Co kdyby ve slavných sci-fi filmech bylo horší technické vybavení?", ale pak to bizarně zmutovalo...

Michael Moore natáčí nový dokument SICKO, který bude kritizovat americký systém zdravotního pojištění. Lekárenské koncerny na to reagovaly vydáním interních směrnic, určujících jak se mají zaměstnanci chovat, pokud se objeví někdo tlustý s čepicí a kamerou.

John Williams pilně skládá hudbu k EPIZODĚ III. Aby to stihl včas, musí složit 2 minuty hudby denně každý den (včetně víkendů).

Americkým Demokratům nějak pořád nedošlo, že prohráli volby, tak dělají takovéhle filmečky. Nebo jsem to nepochopil.

Jo An Corralesová, která tři roky dělala obchodní manažerku Marlonu Brandovi, žalovala svého (nyní mrtvého) zaměstnavatele za sexuální obtěžování a doufá, že na jeho pozůstalých vysoudí velké peníze.

Zde najdete info o planované filmové akci s příznačným názvem "Zkouřený týden". Za trestuhodné opomenutí považuji absenci tohoto zásadního díla.

Pokud umíte dobře anglicky, můžete se přesvědčit, kdo doopravdy stál v pozadí volebního úspěchu presidenta Bushe.

Opožděný nedárek k Vánocům: Tady je v MP3 kompletní "Vánoční STAR WARS album". Není to parodie. Je to skutečnost. Je to teror. Je to připomínka toho, jak se dají z něčeho dojit peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM: Můj Doom, můj hrad.

Na různých místech v Praze se už několik týdnů natáčí filmová adaptace videohry "Doom". A co čert nechtěl, já byl u toho a můžu o tom něco napsat.

FFFILM v Polárním expresu

Tuto středu bych se rád zastavil u filmu, který má sice premiéru až za týden, ale jistě už se na něj těší všichni, kdo mají rádi Vánoce, vlaky a počítačovou...

FFFILM & vrazi (českého filmu)

Kultovní (prý) kniha Vladimíra Párala se dočkala výpravného a hvězdně obsazeného filmového zpracování? A jak to dopadlo? Řečeno stručně, můj globální názor...

Výběr článků

Načítám