Hlavní obsah

FFFILM na svatbě a na sídlišti

Novinky, František Fuka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden zamíříme na svatbu s NESVATBOVÝMI a na hnusné americké sídliště s TEMNÝMI VODAMI. Kromě toho nás čeká nový strašidelný trailer na HARRYHO POTTERA a ještě strašidelnější záznam ze hřbitova. A ŠTĚSTÍ má v kinech štěstí, k čemuž tvůrcům upřímně gratuluji.

Článek

První film tohoto týdne se jmenuje WEDDING CRASHERS. Anglické sloveso "to crash" znamená mimo jiné také "přijít někam bez pozvání". Termín "party crasher" je běžně používaný pro lidi, kteří se přicházejí bavit na večírky, kam je nikdo nezval. Tudíž "wedding crashers" znamená "Ti, kteří chodí na svatby bez pozvání". A to jsou John (Owen Wilson) a Jeremy (Vince Vaughn), česky poměrně vynalézavě přeložení jako NESVATBOVI.

Ve společenských rubrikách v novinách si vyhledávají chystané velké svatby, pak je navštěvují a vydávají se za nějaké vzdálené členy rodiny. Proč to? Aby se dobře najedli, napili, zatancovali si a vyspali se s pohlednými mladými děvčaty, protože na svatbě vám přece dá skoro každá. Akce mají většinou připraveny do nejmenších detailů a je to pro ně skoro věda - kterou je naučil legendární "wedding crasher" Chazz Reinhold (cameo, které neprozradím).

Osudnou se jim stane velká svatba v rodině bohatého senátora, na které se John upřímně zamiluje, zatímco do Jeremyho se upřímně zamiluje děvče, se kterým se zde nezávazně vyspal. Ze svatební veselice tudíž oba pokračují do senátorova luxusního sídla, kde se v úzkém rodinném kruhu (šílená babička, nadržená manželka, artistivní gay atd...) schyluje k zásadním rozhodnutím...

Odbočka:

Před mnoha desetiletími si Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. a parta jejich kámošů říkali "Rat Pack" (podle některých pramenů něco jako "parta parchantů", podle jiných tam opravdu nějak šlo o krysy, ale to je celkem jedno). Bavili se spolu, vystupovali spolu a občas se spolu objevili ve filmech (např. v původní verzi OCEAN'S ELEVEN). Protože je dnes módní vymýšlet nové chytlavé názvy, partičce kolem Wilsona a Vaughna se začalo říkat "Frat Pack" - zřejmě narážka na to, že se poprvé objevili na plátně společně ve filmu OLD SCHOOL, kde hráli přestárlé členy jedné "fraternity" (studentské komunity). Nebo prostě na to, že jsou všichni duchem mladí a nezodpovědní jako studenti.

Každopádně, "Frat Pack" pozůstává z bratrů Wilsonových (Owen a Luke), Bena Stillera, Vince Vaughna, Willa Ferrella, případně Jacka Blacka, Juliette Lewisové a Christine Taylorové (Stillerovy manželky). V různých permutacích se tato partička objevila třeba ve filmech ZOOLANDER, STARSKY HUTCH, VYBÍJENÁ nebo plánovaný seriál "Heat Vision and Jack".

Pointa předchozích dvou odstavců je následující: "Frat Pack" je vtipná parta. I když jejich filmy vlastně nejsou filmy, ale série legračních scének, jsou to většinou scénky, u kterých se velmi dobře bavím. A totéž platí o NESVATBOVÝCH. Je pravda, že film je moc dlouhý. Je pravda, že Christopher Walken v roli senátora je v něm trestuhodně nevyužitý. Ale Wilson s Vaughnem jsou tak roztomile sympatičtí parchanti, že tenhle jinak průměrný film a jeho provařený humor vyzdvihují nad průměr. (Bohužel, spousta té roztomilosti vyplývá z jejich improvizovaných dialogů, jejichž sprosté nuance české titulky těžko zachytí.)

Bohužel, horor TEMNÉ VODY nedokáže nad průměr vyzdvihnout ani režisér Walter Salles, ani dobří herci ve vedlejších rolích.

TEMNÉ VODY jsou horor o mladé ženě (Jennifer Connellyová), která se s malou dcerkou přestěhuje na neuvěřitelně hnusné sídliště, nacházející se na Rooseveltově ostrově v New Yorku. V jejich malém bytě teče ze stropu a z umyvadla špinavá hnědá voda a straší tady duch malé mrtvé holčičky.

Brazilský režisér Walter Salles (HLAVNÍ NÁDRAŽÍ, MOTOCYKLOVÉ DENÍKY) zvládá od začátku filmu atmosféru velice dobře. Celé sídliště je v jeho podání opravdu strašidelné a maximálně depresivní (rád bych je viděl na vlastní oči, abych zjistil, do jaké míry opravdu vypadá tak hrozně a co "vylepšili" filmaři). Významným plusem jsou také herecké výkony herců ve vedlejších rolích (Pete Postlethwaite, John C. Reilly, Tim Roth). Bohužel, Connellyová, i když pořád půvabná, už tolik zajímavá není. Hlavním problémem je ale scénář.

Když jsem TEMNÉ VODY poprvé viděl, velmi mi připomněly druhý (americký) KRUH (celý motiv mrtvého dítěte, které si hledá novou živou maminku). Jaké bylo mé překvapení, když jsem dodatečně zjistil, že TEMNÉ VODY jsou (stejně jako oba KRUHY) remakem japonského hororu - a dokonce hororu stejných autorů, kteří mají na svědomí japonské KRUHY (RINGU)!

Asijské horory nejsou zajímavé tím, že by měly o tolik lepší scénáře, než americké. Jsou zajímavé tím, že jejich scénáře jsou jiné, než ty hollywoodské. Pokud Hollywood začne masově vyrábět remaky asijských hororů (KRUH 1 a 2, NENÁVIST, TEMNÉ VODY, připravované OKO), pouze vytvoří další hororový podžánr, jehož filmy si budou svými scénáři podobné jako vejce vejci.

Pokud je na TEMNÝCH VODÁCH něco zajímavého, jsou to věci, které nejsou zkopírovány z japonské předlohy (kamera Alfonsa Beata, hudba Angela Badalamentiho, herecké výkony výše zmíněných pánů). Čím více se s přibývajícími minutami z psychologické depresivní podívané stává čistokrevný horor, tím méně zajímavé TEMNÉ VODY jsou. Když nakonec začnou všichni křičet a odevšad stříká hnědá voda, není to zajímavé už skoro vůbec...

Premiéry týdne

Kromě NESVATBOVÝCH a TEMNÝCH VOD má premiéru ještě erotický povídkový film EROS (který prý není příliš erotický a jeho tři povídky mají velmi rozdílný styl a kvalitu) a historické drama NAPOLA o "přípravkách" pro budoucí nacistickou elitu. Obojí prý osciluje okolo průměru.

Ve zkratce...

Amatérský noční záznam z nejmenovaného amerického hřbitova. To skutečně není žádná legrace!

Japonská tabáková společnost vytáhla do boje proti nekuřákům a nabízí zdarma lístky na film SIN CITY. Ovšem pod jednou podmínkou: Projekce se konají v sále, kde všichni diváci musí kouřit!

Nový trailer na nového Harryho Pottera vypadá opravdu zajímavě.

Film ŠTĚSTÍ má po prvním víkendu velmi dobrou návštěvnost. Z toho mám velkou radost, ale až další týdny ukáží, jestli opravdu máme tak dobře vychovanou diváckou obec, nebo lidi chtěli vidět "něco srandovního zamilovaného s Liškou, Vilhelmovou a Geislerovou".

Na Something Awful přišli s několika zajímavými nápady jak upravit známé filmy, aby byly méně vzrušující.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM podle předlohy

Opravdu moc se omlouvám, ale v záchvatu příprav na stěhování jsem si spletl datum a napsal omylem o premiérách příštího týdne, t.j. 18. srpna! Tento týden mají...

FFFILM se zárukou

Minulý týden došlo díky časoprostorové poruše, ke které dochází maximálně jednou za deset let, k tomu, že jsem omylem psal o filmech TOHOTO týdne. Dnes to tedy...

FFFILM s Tomem Sizemorem

Tento týden je poměrně neradostný, protože ani jedna ze tří premiér se nedá označit za "dobrou". Jedna je dokonce tak bizarní a nevhodná pro naše publikum,...

Výběr článků

Načítám