Hlavní obsah

Festival TrutnOFF uvede britské Reef i Ivana Mládka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival TrutnOFF BrnoON, který se koná v Brně 18. až 21. srpna, láká na neobvyklé kombinace umělců. Přijedou britští rockeři Reef, cimbálovka nebo Ivan Mládek a řada dalších.

Foto: Profimedia.cz

Reef

Článek

Vystoupit mají také Sisters of Mercy, The Subways, funkoví Monkey Business a Robert Křesťan s Druhou trávou a Aneta Langerová.

Festival se po přestěhování z podkrkonošského Trutnova již potřetí odehraje v Brně „Na Střelnici“ a je věnován míru a svobodě Ukrajiny. Pořadatelé letos, v době, kdy pandemii vystřídala válka na východě Evropy, vsadili na osvědčené zahraniční kapely a manažery, s nimiž mají letité zkušenosti, a je záruka, že vše dopadne, jak má.

Na programu jsou také alternativní Mucha, Kurtizány z 25. Avenue, legenda pražského undergroundu Garage s Tonym Ducháčkem, písničkář Záviš, Hudba Praha, Michal Prokop s Framus Five, Davová psychóza, Vložte kočku, Povodí Ohře nebo Mutanti hledaj východisko.

„Když u nás Reef hráli v roce 1998 poprvé a přijeli jako hvězdy ze staré dobré Anglie, vzpomínám, jak mně z jejich zvuku plandaly plátěné kalhoty, se kterými jsem se tehdy zrovna vrátil z Indie. Byla to silná energie. Od té doby kapela „zhuňáčovatěla“ a jejich hudba je ještě syrovější. V těchto dnech obráží na tour britský ostrov a jejich čerstvě vydaná deska je v žebříčcích na osmém místě. Máme je rádi,“ řekl zakladatel festivalu Martin Geronimo Věchet.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Mládek stále koncertuje.

Původní členy Reef Garyho Stringera a Jacka Bessanta doplňují Jesse Wood, který je synem Ronnie Wooda z Rolling Stones, a bubeník Luke Bullen, jenž hrál například v kapelách zpěváka Bryana Ferryho nebo Joea Strummera z punkových The Clash. Na jejich novém albu Shoot Me Your Ace s nimi navíc hostuje i kytarista Andy Taylor z Duran Duran, který je rovněž producentem a spoluautorem desky.

Ivan Mládek vystupoval na festivale už v roce 1995.

„K tomu snad není potřeba nic dodávat. Kdo byl poprvé u toho, jistě nezapomněl. Když jsme o tom tehdy začali mluvit, mnozí si ťukali na čelo, že jsme se zbláznili, jiní nechápavě krčili rameny a další říkali proč ne, skvělý nápad. Říkali jsme si, že ty písně zná od dětství téměř každý. Z rádia i různých socialistických estrád, jen si to přiznat. Mezi vlnou pokleslého popu se sice vymykaly jako z jiného světa, otázkou však bylo, jestli si na ně budou chtít mnozí vzpomenout. Pointu dnes víme. A letos nás napadlo, že bychom mohli dát Ivanovi, návštěvníkům i sobě k jeho osmdesátinám malý dárek a pozvat jej opět k našim wigwamům, kde začala v roce 1995 jeho festivalová kariéra,“ dodali pořadatelé.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám