Hlavní obsah

Festival Kytara napříč žánry bude putovat republikou

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kytara napříč žánry je festival, který se již jedenadvacátým rokem věnuje výhradně hře na kytaru v jejích nesčetných formách, stylech a žánrech. Letošní ročník odstartuje 14. října v pražské Ville Pellé brazilské duo Guanduo a kyrgyzsko-česká kytaristka Julie Šupíková.

Foto: archív umělkyně - Kamila Szuba

Na festivalu se představí i Markéta Zdeňková.

Článek

Napříč žánry pak bude festival až do 24. listopadu putovat po koncertních sálech v Praze, Černošicích, Kutné Hoře, Dolní Poustevně, Táboře, Varnsdorfu, Chýni či Pardubicích. Přivítá například americkou písničkářku Janet Robin, francouzského kytaristu Cypriena NʼTsaïe i fenomenálního jednorukého chilského kytaristu Andrése Godoye. Na festivalu oslaví narozeniny český třiadevadesátiletý kytarový matador Jiří Jirmal a patnáct let na scéně si připomene kapela Njorek.

Kytara patří neodmyslitelně i k romské hudbě, jeden z večerů proto bude věnován mladým romským talentům. Ve večeru věnovaném 24. října v žižkovském Atriu romské kytaře vystoupí Markéta Zdeňková, patnáctiletý Adam Wild z Chebu, zpěvačka Martina Míková a Trio Carlos - Manouche, s dalším patnáctiletým talentem, Kájou “Carlito” Vlasákem.

Návštěvníky festivalu potěší kreslíř Jiří Slíva, který se na jeden večer chopí kytary. Konzervatoř v Pardubicích pak přivítá 8. listopadu 6. ročník kytarové soutěže SAI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám