Hlavní obsah

Eurovizi pravděpodobně vyhraje Ukrajina, spekulují média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Favoritem sobotního finále Eurovize je Ukrajina. Důvody jsou zjevné. Je to především válka a neobvyklé sjednocení západních zemí proti ruskému agresorovi.

Foto: Profimedia.cz

Kalush Orchestra

Článek

Ukrajinský zástupce v soutěži, Kalush Orchestra, míří do finále s obrovskou mezinárodní podporou. Během semifinále v Turíně se folk-rapová skupina mávající ukrajinskou vlajkou dočkala bouřlivých ovací. Někteří lidé i plakali.

Skupina zazpívala skladbu Stefania. „Díky za podporu Ukrajiny,“ řekl po vystoupení člen skupiny Oleh Psiuk.

V rozhovoru pro BBC uvedl, že vítězství by znamenalo vzkaz, že lidé podporují obléhané obyvatele země a také asi 12 milionů válečných uprchlíků.

„Pro naši zemi je tak důležité zaznamenat vítězství všemi způsoby. Jestli vyhrajeme, bude to další příležitost ukázat Ukrajinu světu, připomenout lidem Ukrajinu a zvýšit morálku v celé zemi.”

Foto: EBU

Dominika Hašková

Český zástupce v Eurovision Song Contest, trio We Are Domi vedené Dominikou Haškovou s písní Lights Off, ještě nemá zajištěnou ani účast ve finále. Rozhodne se až ve čtvrtek.

„Máme za sebou dvě zkoušky, na kterých jsme odladili maximum chyb. Mám velkou radost, jak vypadá naše show, myslím, že v televizním přenosu vynikne skvěle. Přiznám se ale, že jsem nervózní. Nicméně to je zcela přirozené. Vždy, když se tak před vystoupením cítím, tak je to správně,“ řekla Hašková.

Choreografii pro zpěvačku Dominiku Haškovou, kytaristu Caspera Hatlestada a klávesistu Benjamina Rekstada připravila Zuzana Zizoe Veselá, hudebníky oblékne Jan Černý.

„Abychom našli nějakou inspiraci a reference, prohledávali jsme můj archiv a zamilovali jsme se do předělaného pracovního oblečení, se kterým pracuju poměrně často,“ tvrdí návrhář.

„Pro Domi jsem hledal něco se sebevědomou siluetou, tak akorát na hraně pracovního oblečení a ženskosti.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám