Hlavní obsah

Do Prahy se vrací afrojazzoví Pyramids

Novinky,
Praha

Z free jazzu vzešli Pyramids, kteří vystoupí 8. listopadu v pražském Jazz Docku, patřili na počátku sedmdesátých let k průkopníkům world music. Inspirováni Art Ensemble of Chicago a dalšími soubory hledajícími africké kořeny odjeli studovat na černý kontinent původní africkou hudbu.

Foto: Rachot

Pyramids

Článek

Žáci freejazzového Cecila Taylora a Alberta Aylera, saxofonista Idris Ackamor, flétnistka Margo Simmondsová a kontrabasista Kimathi Asante, se vydali do Etiopie a do Ghany, kde hráli s královskými bubeníky a pak zamířili do Keni, kde studovali hudbu Kikujů a Masajů.

Po návratu natočili tři alba Lalibela, King of Kings a Birth/Speed/ Merging, která byla doceněna až po letech, kdy se world music stala fenoménem.

V roce 2007 saxofonista Idris Ackamor skupinu obnovil spolu s percussionisty Kennethem Nashem, Bradiem Spellerem a basisty Kimathim Asantem a Kashem Killionem. Nová podoba skupiny byla tak úspěšná, že v roce 2012 vydali freejazzové album Otherwordly. Letos následovala další deska We Be All Africans, ze které hráli některé skladby už při vystoupení na loňském festivalu Respect.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám