Hlavní obsah

Do Prahy přijedou japonské punkerky Shonen Knife

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejvýznamnější dívčí japonská skupina, poppunkové trio Shonen Knife, vystoupí poprvé v České republice. Ve středu zahraje v klubu 007 na Strahově. Skupina, která se dala dohromady v roce 1981, od počátku spojovala jednoduchý garážový rock šedesátých let s melodickým punkem Ramones a anglickou novou vlnou. Představovala protiklad k tehdy nastupujícímu uhlazenému J-popu.

Foto: archiv kapely

Shonen Knife na záběru z roku 2011

Článek

Skupina, kterou tvořily sestry Naoko a Acuko Jamanové spolu s Michie Nakatanovou, svá první alba natočila už v osmdesátých letech, ale mezinárodní úspěch přišel až v jejich závěru, kdy jim kazety vyšly v USA. Zastoupeny byly i na sampleru společnosti Sub Pop, kde vydávala Nirvana. Její zpěvák Kurt Cobain se stal fandou japonské trojice.

Na začátku devadesátých let podepsaly dívky smlouvu s velkým vydavatelstvím MCA, kde jim vyšly desky Let´s Knive (1992),  Rock Animals (1993), Brand Knew Knife (1996) a Happy Hour (1998).

Pak se původní složení rozešlo, zůstaly spolu jen obě sestry, přičemž Acuko vyměnila bicí za basu. Když v roce 2007 dala definitivně přednost rodině, jedinou původní členkou zůstala kytaristka Naoko Jamanová. Na basu ji doprovází Ricuko Tanedová  z J-popové skupiny Denki Candy a bubenice Emi Morimotová.

Skupiny sází na přímočarost, jednoduché, ale výrazné melodie. Má i typickou image rozverných školaček a oděvy ovlivněné pestrostí éry hippies i zálibou v doplňcích z plastiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám