Hlavní obsah

Detektivem je profesor počítačové biologie

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko lze obviňovat amerického prozaika Andrewa Mayneho, že by opisoval od Dana Browna a jeho profesora Langdona. Nicméně jako hlavního hrdinu románové série s prvním dílem přeloženým do češtiny s názvem Šelma (Kalibr, přeložila Petra Diestlerová, 360 stran) si vybral profesora počítačové biologie Thea Craye. Ten se během výzkumné cesty v Montaně od policie dozví, že jeho oblíbený bývalý žák Juniper Parsons byl nalezen mrtvý.

Foto: Kalibr

Andrew Mayne - Šelma

Článek

Vyšetřování pracuje s verzí, že se s největší pravděpodobností stal obětí útoku medvěda. Přestože byly nalezeny škrábance od ostrých drápů, ba i stopy kožešiny, v profesorovi roste podezření, že je všechno jinak. Přes nezájem vyšetřovatelů se sám pouští do pátrání.

S využitím speciálních vědeckých postupů se dopracovává k závěru, že jde o dílo lidského vraha, který ovšem zabíjí jako zvíře. Dokonce najde shodu se sériovými vraždami mladých žen, odehrávajícími se po celých třicet let. Jistě i proto nazval autor svůj thriller Naturalist - Přírodovědec. Českému nakladateli se to zřejmě zdálo málo přitažlivé, proto sáhl po jiném titulu. Uvidíme, jak si poradí s pokračováním příběhu, v originále se jmenuje Looking Glass.

Andrew Mayne, vlastním jménem Andrew Harter, je mužem mnoha profesí. Je hvězdou populárního televizního pořadu Otázky a odpovědi a také salonním kouzelníkem spolupracujícím s mistry řemesla.

V roce 2011 vydal první román The Grendel’s Shadow a hned upoutal pozornost. Další jeho publikace získaly ještě větší popularitu. Za román Name of The Devil byl v USA nominován na Thriller Award 2016, kniha Angel Killer (2014) se nyní adaptuje na televizní seriál. Mayne je dnes na britském Amazonu hodnocený jako pátý nejprodávanější nezávislý autor.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám